Kelly Caresse vertelt samen met haar man Yannick, die zelf ook bij de brandweer zit, wat meer over brandveiligheid
Jonge ouders en (brand)veiligheid
Je bent in verwachting of hebt onlangs een kindje gekregen. Brandveiligheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan er ook bij jullie brand ontstaan met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw gezin hiertegen te beschermen.
In ieder geval:
Voor nog meer veiligheid:
Er zijn speciale rookmelders te koop voor doven en slechthorenden.
Vloggers Kelly Caresse en Ikvrouwvanjou laten zien hoe zij brandveiligheid in hun eigen huis ervaren.
Een ongeluk zit in een heel klein hoekje met kleine kinderen. Het volgen van een EHBO-cursus is daarom altijd aan te raden en wordt door verschillende partijen aangeboden. Ga naar de website van het Rode Kruis, EHBO.nl of de Reanimatieraad en geef jezelf, je partners, grootouders en oppas meteen op voor een cursus of opleiding.
Valongevallen zijn bij kinderen de meest voorkomende aanleiding voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Maar liefst 50% van de kinderongevallen heeft te maken met vallen. De meest voorkomende reden is het vallen van de trap. Tip: Zorg als ouder dat je vóór je kind de trap af loopt, waardoor je het kind kunt opvangen als hij/zij valt.
Ruim 20% van alle kinderongevallen komt door vergiftiging. Houd dus goed in de gaten of alle doppen van schoonmaakmiddelen goed zijn gesloten! Berg ook medicatie en toiletblokken goed op. Tip: Vooral vaatwastabletten zijn levensgevaarlijk. Berg ze goed op, liefst hoog in een kast of achter slot en grendel.
Niet alleen vuur veroorzaakt ernstige brandwonden. Veruit de meeste brandwonden worden veroorzaakt door hete vloeistoffen zoals thee, soep of badwater. Houd je kinderen dus zo veel mogelijk uit de buurt van vuur en hete vloeistoffen. Tip: test de warmte van het badwater, voor je je kind erin zet. Kleine kinderen kunnen door te heet water niet snel genoeg reageren en lopen daardoor uiteindelijk brandwonden op. Zorg dat hete thee en koffie niet binnen handbereik staan. Drink nooit hete vloeistoffen als het kind op schoot zit.
Verstikking, inclusief verslikken en bekneld raken, is in Nederland de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen tot vijf jaar als gevolg van een ongeval. Verstikking treedt op wanneer kleine objecten komen te zitten in de keel of blokkeert de luchtwegen. De juiste handelingen bij verstikking kunnen vaak iemands leven redden. Daarom is het van belang dat ouders leren hoe ze de Heimlich manoeuvre uitvoeren op baby’s en kinderen.
Tip: Kleine kinderen kunnen hun eten naar binnen proppen. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld stukken fruit klein genoeg gesneden zijn, zodat deze de luchtpijp niet kunnen afsluiten.
In Europa staat bij ongevallen met kinderen tot negentien jaar verdrinking op de tweede plaats (na verkeersongevallen), met meer dan vijfduizend sterfgevallen per jaar. Vooral kinderen tot vijf jaar vormen een groot risico. Een kind kan al in twee centimeter water verdrinken. Na ongeveer twee minuten kan een kind zelfs zijn bewustzijn verliezen en na 4 tot 6 minuten kan het onomkeerbare hersenbeschadiging hebben opgelopen of nog erger. Bij ongeveer 90% van alle verdronken kinderen was er een ouder of verzorger aanwezig die moest opletten, maar die op dat moment even was afgeleid. Tip: Ben je met je kind in de buurt van water, zorg dat je gefocust blijft. Laat je niet afleiden door een mobiele telefoon of door andere personen.
Tijdens een zwangerschap en in de kraamtijd komt er een kraamverzorgende over de vloer. Naviva Kraamzorg is werkzaam in Midden en Oost Nederland en weet als geen ander hoe belangrijk veiligheid is. Tijdens die kwetsbare eerste week waarin alles om het pasgeboren kindje draait, houden kraamverzorgenden een alerte blik. Zij helpen het gezin, adviseren hen en voorkomen waar mogelijk onveilige situaties. Meer weten over de ervaring van een kraamverzorgende? Ga naar de website van de brandweer of van kraamzorgorganisatie Naviva.