Cees-Jan: AGS zorgt voor een veilige (werk)omgeving
Cees-Jan werkt als coördinator Bevolkingszorg bij onze organisatie en is adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) op piket.
Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volg collega’s’ laat Cees-Jan zien wat zijn werk inhoudt.
Je nam ons mee in je piketweek en daarin zagen we twee incidenten langskomen. Wat was je rol daar?
Cees-Jan: “Als adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) zijn we er om te bepalen of de omgeving en de hulpdiensten mogelijk gevaar lopen vanwege gevaarlijke stoffen of andere bijzonderheden. Daarnaast help je de hulpdiensten om hun plan van aanpak te maken. Denk aan het plan van een officier van dienst geneeskundig en de ambulancemedewerkers. Hoe ontsmet de brandweer een slachtoffer en wanneer is het veilig om iemand mee te nemen in de ambulance. En hoe meet je dat dan? Ik ben geen arts, maar kan wel aangeven hoe een bepaalde stof bijvoorbeeld reageert met water of zeep. Het is dan belangrijk dat je weet wat er toe doet voor bijvoorbeeld de brandweer, welke middelen ze hebben en welke taal zij spreken.”
Vóór het starten met de tweejarige opleiding tot AGS moet je in basis scheikunde op VWO eindexamenniveau aan kunnen. Daarnaast moet je voldoende natuurkundige wetten in je hoofd hebben om de omgevingsfactoren te kunnen begrijpen en meenemen in je plan. Tijdens de opleiding leer je die kennis praktisch toe te passen bij een incident.
AGS bepaalt effectgebied
Over de vraag in Kampen over de schepen die daar lagen deelde je een kaart met daarop formules. Wat lees je daar dan op?
“De schepen die in Kampen lagen, bevatten graan. Op het binnenvaartschip dat op 27 juli aanmeerde in Utrecht bleek een te hoog fosfinegehalte aanwezig. Fosfine is schadelijk voor de gezondheid. Het middel wordt ingezet bij de bestrijding van ongedierte in scheepsladingen. Op de kaart staan allemaal scenario’s op basis waarvan je een grove inschatting kunt maken van het effectgebied. Sta je bij een brand of lekkage, is er veel of weinig wind, wat is de hoeveel van de stof en wat is het effect. Je bepaalt het te verwachten effectgebied. Waar is het veilig en waar onveilig daarna meet je de daadwerkelijke waarden ter verificatie. Bij het lossen van de schepen waren experts aanwezig met nauwkeuriger meters dan dat wij hebben. Als AGS monitorde ik dat proces en bewaakte daarmee indirect de veiligheid voor de omgeving.”
Wensenlijstje
Die meter die door plastic kan meten welke stof erin zit. Hoe vaak zou je dat gebruiken als AGS?
“Dat is een mooie meter ja”, lacht Cees-Jan. “In theorie is alles gevaarlijk wat je nog niet zeker weet. Een vaatje kan er goed uitziet en ‘veilige’ stickers hebben, maar toch onderdeel zijn van een drugsdumping. Hetzelfde geldt voor een poederbrief. Dat kan keukenzout zijn, maar net zo goed antrax. Het liefst houd je de omgeving zo veilig mogelijk en open je een vaatje of brief niet om in aanraking te komen met de stof. Weet je dat op basis van die meter wel, dan is je gevaarsetting ook gelijk anders. Maar ja, wel een dure meter …#wensenlijstje.”
Stoeien met chemische formules
Klinkt alsof je jouw werk als AGS alleen maar leuk vindt, klopt dat?
“Dat klopt zeker! Bij mijn vorige werkgever was het grootste risico het oplopen van een papiersneetje. Ik wilde meer adrenaline en dat kreeg ik! Als AGS sta je bij allerlei incidenten vooraan. Ik vind het leuk om verrast te worden en van tevoren niet exact te weten hoe mijn dag gaat verlopen. Toch moet ik er niet aan denken om als manschap daadwerkelijk een brandend pand in te moeten of slachtoffers te reanimeren. Ik heb heel veel respect voor de collega’s die dat wel kunnen en daarna goed slapen. Zelf kijk ik toch even de andere kant op als ik in de buurt van een slachtoffer ben. Geef mij maar een paar chemische formules om mee te stoeien”
Sparren met studenten
We zagen je een examen voorbereiden met een AGS in opleiding. Hoe ben je dat gaan doen?
“Drie jaar geleden sprong ik bij tijdens de oefenweken en sinds vorig jaar geef ik ook les. Het is daarbij ontzettend leuk om met de studenten te sparren over incidenten. Er zijn honderden factoren die mee kunnen spelen bij een incident en hoe maak je dan je plan? Mijn studenten vragen me het hemd van het lijf en dat helpt mij om kritisch te blijven. Harry en Diane zag je meelopen tijdens het incident op de A28. Diane, omdat ze in Noord-Drenthe woont en er dus snel kon zijn. Harry was mee, omdat ik mijn dienst in Zwolle moest wisselen en hij dus mee kon rijden. In plaats van hen alleen naast de kant te laten meekijken, kregen ze klussen van me en konden we ter plekke sparren over de aanpak. Ook voor mij mijn eerste echte gaspakken inzet, die ervaring pakken zij alvast maar mee tijdens de opleiding. Hoeveel geluk kan je hebben?”
Betrokken als OR lid
Je werk voor de ondernemingsraad (OR) is een heel andere tak van sport. Waarom ben je dat gaan doen?
“Waarom niet? We hebben een hele fijne werkgever, maar ik vind het goed om als medewerkers mee te denken. Om tegen een directeur te zeggen hoe medewerkers tegen een onderwerp aan kijken of ervaren. Ik vind het een belangrijke taak die ik bij andere werkgevers nog niet had uitgevoerd. Wel heb ik meteen aangegeven maximaal twee termijn van drie jaar in de OR te blijven. Als OR lid moet je positief kritisch kunnen blijven kijken en na en tijdje plaats maken voor een nieuwe generatie, los van leeftijd. In onze OR hebben we een brede betrokkenheid vanuit de organisatie en dat komt de gesprekken ten goede. We worden bij de start van projecten of vraagstukken betrokken om onze meerwaarde in medezeggenschap te hebben en gelukkig niet vaak pas achteraf.”
Studio IJssel
Tot slot: Studio IJssel. Je mag niet meebouwen vanwege twee linkerhanden, maar bent wel betrokken.
“Tja iedereen zijn kwaliteiten”, lacht Cees-Jan, “maar we hebben collega’s die dit kunnen, het leuk vinden en er voor worden vrijgemaakt. De twee mannen die je ziet hebben op basis van een paar tekeningen en het plan van de projectgroep samen met Gerard Heerink het bouwplan gemaakt en voeren dat nu uit. Mooi toch dat ze die ruimte krijgen van hun teamleider. Mensen in hun kracht zetten, da’s genieten. Over een paar weken is het klaar en starten we met inrichten. Op basis van de wensen uit de drie betrokken organisaties om een eigen multimediaruimte te hebben, zijn we als projectgroep gestart. Veiligheidsregio, GGD en BOGO trekken samen op om dit tot een succes te maken. Vanuit alle organisaties hebben collega’s zich gemeld om het beheer van de studio en opnamen te regelen. Hoewel we binnenkort al even proosten met ‘pannenbier’ gaan we vanaf januari 2022 echt van start. Van webinar tot onderwijs tot promotiefilmpje: (bijna) alles kunnen we vanuit Studio IJssel regelen. Een mooie stap in het delen van kennis tussen medewerkers en partners in veiligheid.”
Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld