Arjan Mengerink werkt mee bij Deventer brandweer
Op uitnodiging van de Deventerse C-ploeg draaide commandant brandweer en directeur veiligheidsregio Arjan Mengerink vrijdag 22 oktober een 24-uursdienst mee. “Nu is het voor mij eindelijk tijd om ‘achterstallig onderhoud’ in te halen. Ik wil mijn collega’s leren kennen en dit was een mooie manier om daarmee te starten.”
Arjan werd vrijdagochtend hartelijk verwelkomd op de kazerne aan de Schonenvaardersstraat. De ochtend vloog voorbij: “Kort na de briefing en de gebruikelijke controles kwam er een melding van een ouder echtpaar. Hun rook- en CO-melder bleef maar af gaan. Na wat metingen bleek er geen gevaar te zijn en waren de batterijen op. We konden de mensen gerust stellen en waren, zeker tijdens deze Brandpreventieweken, blij dat zij niet nodeloos met de melding bleven zitten.
Daarna had de ploeg een parcours uitgezet in de kazerne. Met volle bepakking en een vuilniszak over mijn hoofd moest ik de collega’s achter me instructies geven hoe ze moesten lopen. Zo bootsten we een verkenning in het donker na. Na die oefening kregen we weer alarm. Deze keer voor een autobrand. Aanrijdend bleek de ploeg dat voor me in scène te hebben gezet. Ik heb het brandje geblust en met een ongelooflijk zware ‘knipper’ het voertuig open gemaakt om het ‘slachtoffer’ te bevrijden. Fenomenaal!”
Blijven leren
Na de warme lunch, zuurkool met worst, was het tijd voor bijscholing en instructie. De ploeg kreeg een video uit Brabant te zien. Daarop brandde een flinke loods en bleek de brand door te gaan in de isolatie. Brandweermensen bovenop het pand konden in eerste instantie niet van het dak af. Arjan: “Het was goed om de ervaring van een ander korps te horen. Nog beter was de nabespreking in de ploeg. Niet alleen het technische aspect werd doorgenomen, maar ook de menselijke kant. Collega’s vroegen elkaar hoe ze hiermee om zouden gaan. Er was ruimte voor discussie en verbetering. Ik vond het een mooi en waardevol gesprek.”
Jezelf nuttig maken
Tijdens de middagkoffie, kort voor het sporten, kreeg de ploeg weer een melding. Een ongeval op de A1 met gewonden. Arjan: “Het bleek een eenzijdig ongeval, maar door het ernstige letsel plaatsten we meteen schermen. Om rustig en veilig te kunnen werken, maar ook om voorbijrijdend verkeer niet meer te laten zien dan nodig. Ook de traumaheli kwam ter plaatse. Ik merkte dat ik mezelf nuttig wilde maken en ging de rijbaan schoonvegen. Vanuit de politie heb ik de nodige ongevallen meegemaakt waar ik nog het kippenvel van op de armen kreeg. Ook vanuit de ploeg waren er daarom maar twee collega’s echt dicht bij het slachtoffer. Ik vind het verstandig dat je daar afstand van mag nemen en niet teveel hoeft te zien. De rijbaan was relatief snel deels weer bruikbaar, maar aan de overzijde zag ik een auto stoppen en een foto maken. Ik heb het kenteken opgenomen en doorgegeven aan de politie.
Ook dit ongeval werd achteraf technisch en persoonlijk nabesproken. Iedereen kreeg de vraag ‘ben je ok?’. Het daarna ontspannen met een potje volleybal was erg fijn. De ploeg (en ik!) waren fanatiek. Echt heel erg leuk!” Na de avondmaaltijd en wat tv-kijken ging Arjan rustig de nacht in. Hij vertelt: “De hoogwerker moest nog wel bijstand verlenen bij een schoorsteenbrand in buurregio VNOG. Die waren echt wel een tijd weg. Ik heb heerlijk geslapen!”
Een echte tukker in de ploeg
Bevelvoerder Roel Boerkamp kijkt tevreden terug op de dienst: “Arjan ging de hele dag vol enthousiasme met ons mee. Het leuke aan zo’n dag is dat het op een gegeven moment niet meer ‘de directeur/commandant’ is, maar gewoon één van de teamleden. Dat maakt dat we leuke gesprekken hebben gehad en vragen konden stellen, die anders wellicht niet aan bod zouden komen. We hebben Arjan als laagdrempelig ervaren met zijn ‘doe maar normaal dan doe je gek genoeg’ mentaliteit. Een echte tukker! Ik denk dat hij een leuke dienst heeft gehad, met een paar meldingen.”
Achterstallig onderhoud
Arjan ging in januari 2020 aan de slag bij Veiligheidsregio IJsselland. Daarbij stond in zijn inwerkprogramma om bij alle oefenavonden in de regio langs te gaan én 24-uursdiensten mee te lopen. Arjan: “We weten allemaal dat dat vanaf maart dat jaar echt niet kon. Vanwege mijn eigen werk als operationeel leider in het ROT (regionaal operationeel team) corona en de geldende maatregelen. De beroepsploegen draaiden diensten in hun eigen bubbel en oefenavonden gingen lange tijd niet fysiek door. Ik heb dus echt wat ‘achterstallig onderhoud’ in te halen en ik kijk er ontzettend naar uit om alle collega’s te leren kennen. Ik kijk terug op een mooie en ontspannen dag in Deventer.”