Blusrobot voor Brandweer IJsselland
Veilig branden blussen of een pand verkennen als dat voor onze brandweermensen niet mogelijk is. Door bijvoorbeeld instortingsgevaar of extreme hitte. Sinds vandaag kunnen we daarvoor onze nieuwe blusrobot inzetten.
Misschien weet je het nog. De brand bij Prezero in Zwolle in juni 2021. Het ging om een groot industriepand waar we niet meer naar binnen konden. Of de grote schrootbrand in Kampen in maart 2022. Ook hier konden we niet op alle plekken brandweerpersoneel inzetten in verband met de gevaren. De blusrobot biedt dan uitkomst. Deze kan op plaatsen komen waar het te heet, te nauw of te onveilig is. Op dinsdag 30 mei 2023 namen we de blusrobot in ontvangst.
Blusrobot gaat waar brandweermensen niet kunnen komen
Gebouwen worden steeds complexer. We wonen dichter op elkaar en bouwen de hoogte en diepte in, denk bijvoorbeeld aan parkeergarages. Als er brand uitbreekt, dan is het soms gewoon te gevaarlijk en zelfs onmogelijk om naar binnen te gaan. Slecht zicht door rook, instortingsgevaar of explosiegevaar vormen een groot risico voor de veiligheid. In plaats van een brandweerman of -vrouw het gebouw in te sturen, kan nu ook de verkennings- en blusrobot naar binnen. De robot kan een verkenning doen door middel van de ingebouwde camera, maar ook direct blussen. Het wordt bestuurd door iemand op afstand, met een joystick.
Goed uitgerust
De verkennings- en blusrobot is een kleine krachtpatser. Met de nadruk op klein, want met slechts een breedte van 75 centimeter past de robot door een huisdeur. De robot heeft een capaciteit van 3.000 liter water per minuut en een worplengte van maximaal zeventig meter. Daarnaast is ‘ie uitgerust met een camera. De robot kan dus bestuurd worden als deze uit het zicht is en wordt altijd gevoed door een tankautospuit die al ter plaatse is. De blusrobot beschermt zichzelf tegen hitte met een waterscherm. De toegevoegde waarde zit vooral bij het bestrijden van grotere branden in industrieobjecten en complexe gebouwen zoals parkeergarages.
Klaar om uit te rukken
De komende periode staat in het teken van opleiden en trainen. We zijn niet het eerste brandweerkorps in Nederland met een dergelijk apparaat. Een aantal korpsen in het westen van Nederland hebben al meerdere jaren ervaring. “De uitvoering die we gekozen hebben draait al een aantal jaren in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zij hebben samen met de leverancier allerlei praktische onderdelen doorontwikkeld en toegevoegd. Wij gaan dan ook niet het wiel opnieuw uitvinden. Onze verkennings- en blusrobot is identiek aan die van Rotterdam. We worden dan ook door onze Rotterdamse collega’s opgeleid en ingewerkt. We verwachten eind juni operationeel te zijn en ook dan blijven wij ervaringen uitwisselen. Een mooie samenwerking die oprecht, eerlijk en constructief is”, vertelt projectleider Tom Meijerink.