Over noaberschap, samenwerking en de impact van corona in IJsselland
Dit magazine is een verzameling verhalen van een aantal IJssellanders. Van de collega op straat tot de bestuurder op zijn thuiswerkplek. Ze delen hun worstelingen, inzichten en emoties. Hoe zij de crisis beleefden en welke impact deze op hen had. Op hun werk, maar ook op hen als mens. Want net zoals achter de besmettingscijfers mensen schuilgaan, bestaat de crisisbestrijding uit een team van mensen. Die zorgen, leed en uitdagingen kennen. Samen houden we het vol, als we maar oog blijven houden voor de menselijke maat.
Daarom maakten we dit magazine. Zodat we de bijzondere situaties, emoties en bijbehorende verhalen vastleggen. Waarbij we overigens niet de illusie hebben dat we daarin compleet zijn. We geven slechts een inkijkje in de wijze waarop we in IJsselland met deze crisis omgaan. En wat het betekent voor mensen.
Verandering en aanpassen horen bij de tijd waarin we leven. Dat zal blijven, net als dat we het in IJsselland samen doen. Nu en in de toekomst!
Coronamagazine Positief+
Ik was burgemeester van een spookstad
Peter Snijders is pas vijf maanden burgemeester van Zwolle als de coronacrisis uitbreekt. Als voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland vertegenwoordigt hij deze regio in het landelijk veiligheidsberaad. Vanuit zijn werkkamer op het stadhuis in Zwolle vertelt hij zijn verhaal.
Ik hoop dat we deze crisis kunnen verzilveren door publieke gezondheid weer centraal te stellen
Als directeur van GGD IJsselland is Rianne van den Berg een spin in het web bij de bestrijding van de coronacrisis. Er is weer volop werk aan de winkel op de vaccinatie- en testlocaties, maar ze richt haar pijlen ook voorzichtig op de toekomst. Ze wil publieke gezondheid centraal stellen, om de samenleving zo beter voor te bereiden op een mogelijke volgende pandemie.
We doen het samen
Arjan Mengerink is directeur van Veiligheidsregio IJsselland en operationeel leider van de coronacrisis in IJsselland. In zowel het Regionaal Beleidsteam (RBT) als het Regionaal Operationeelteam (ROT) werkt hij nauw samen met algemeen commandant bevolkingszorg Liesbeth Kleisen. Bij de veiligheidsregio, op de kazerne in Zwolle, blikt het tweetal terug op de operatie.
Een verbod zou het oude sentiment in de kaart hebben gespeeld
Middenin de tweede coronagolf besloot het bestuur van Kampen carbidschieten tijdens de jaarwisseling toe te staan. Een kwetsbaar besluit dat mede dankzij de inzet van de schutters goed uitpakte. Op het politiebureau van Kampen blikken politiechef Johan Ekkel en (inmiddels) oud-burgemeester Bort Koelewijn terug.
In een crisis geef je wat je hebt
Projectleiders Sebastiaan van Buuren en Bart Goldsteen van de GGD IJsselland hebben de schone taak om het vaccineren en testen in goede banen te leiden. Hoe doen ze dat?
Dit zijn de periodes waarin je het verschil kan maken
Ina Kuper is lid van de raad van bestuur van Isala en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg, het ROAZ. Aan haar de taak om de zorg tijdens de coronacrisis ‘in de benen te houden’. Collega Jan Griepink, bestuurder bij zorginstelling Carinova, stond haar 35 kilometer stroomopwaarts bij in deze gezamenlijke opgave.
Corona heeft diepe sporen nagelaten in onze gemeenschap
Zwartewaterland is een van de zwaarst getroffen gemeenten van Nederland tijdens de pandemie. Meer dan honderd inwoners overleden er aan het coronavirus. Recent laaide het virus opnieuw op rondom Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis. Burgemeester Eddy Bilder laat zijn licht schijnen op de gebeurtenissen aan de hand van zes thema’s.
Het kon eigenlijk niet, maar het kon toch
Testen, vaccineren, bron- en contactonderzoek: het is een gigaklus waar de GGD vaak wel en soms geen grip op heeft. ‘Snelheid, politiek en de omvang typeren het werk’, aldus Margreet Algera, die aan het roer staat van de operatie. ‘Ik ben trots op de veerkracht die we getoond hebben.’
Het is niet zinnig om in een wereldwijde pandemie voorop te willen lopen als land
Rachel ter Horst is arts in het team infectieziektenbestrijding (IZB) van GGD IJsselland. Met haar collega’s probeert ze coronagevallen op te sporen en met behulp van advies en bron- en contactonderzoek uitbraken in te dammen.
Hoe de avondklokrellen in Zwolle in de kiem werden gesmoord
Net als in Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam werd het in Zwolle onrustig bij de invoering
van de avondklok. Door aanstichters uit de anonimiteit te halen werden grootschalige rellen in IJsselland voorkomen.
Hard werken en snel schakelen
In een crisis is het onmogelijke mogelijk. Dat bewezen Marcel Kluin, Mike Haerlman en Katja Scholing keer op keer door samen met hun collega’s vliegensvlug test- en vaccinatielocaties uit de grond te stampen en in te richten.