Een veiliger IJsselland, daar kun jij aan mee werken naast je normale baan als crisisfunctionaris.
Werken in de crisisorganisatie
Als veiligheidsregio werken we 24/7 aan de veiligheid van meer dan 500.000 mensen. Ons doel is om incidenten, rampen en crises zoveel mogelijk te voorkomen en de risico’s te beperken. Maar wanneer zich een noodsituatie of crisis voordoet, bundelen we onze krachten en pakken we de regie om het op te lossen. Hiervoor rekenen we op de expertise van onze crisisorganisatie, die bestaat uit vele crisisfunctionarissen. Zij spelen elk een cruciale rol in het beheersen en bestrijden van crises.
Wat doet een crisisfunctionaris?
Tijdens een incident zijn er verschillende soorten crisisfunctionarissen actief: van informatiemanager tot algemeen commandant communicatie, en van adviseur gevaarlijke stoffen tot omgevingsanalist. Deze professionals zijn niet altijd in dienst bij de veiligheidsregio, maar komen vaak uit partnerorganisaties. Naast hun reguliere baan zijn zij via bereikbaarheidsdiensten 24/7 oproepbaar.
Het werk als crisisfunctionaris is een uitdagende aanvulling op je normale baan. Iets voor jou? Solliciteer dan op een van onze vacatures en werk met ons aan een veiliger IJsselland!
Wanneer mag ik reageren op een functie in de crisisorganisatie?
Je kunt solliciteren op vacatures voor crisisfunctionarissen als je werkzaam bent bij een van de elf gemeenten in onze regio of bij een van onze crisispartners.
Bovendien hebben de meeste crisisfuncties een bereikbaarheidsdienst. Dit houdt in dat je eens in de zes weken een week lang 24 uur per dag oproepbaar bent, ook wel een piketfunctie genoemd. Bij elke vacature staat vermeld of het gaat om een piketfunctie of vrije instroom.
Interesse in een crisisfunctie of andere vragen?
Heb je interesse in een van de crisisfuncties of wil je meer weten over wat het inhoudt om een crisisfunctie te vervullen? Stuur gerust je vragen naar ons via crisisorganisatie@vrijsselland.nl. We staan klaar om je verder te helpen!
Het verhaal van Yorick, Jan en Jeroen
Ben jij benieuwd over het werk van de crisisorganisatie? Lees dan eens het verhaal van Yorick, Jan en Jeroen. Zij vertellen over hun bijdrage bij de bestrijding van deze brand in het historisch centrum van Deventer.
Vacatures
Officier van dienst Communicatie
(crisisfunctie met piket)
Werk je bij Veiligheidsregio IJsselland en sta je meteen ‘aan’ als de pager gaat? Houd je ervan om in het brandpunt van de actie je werk te doen? Heb je talent voor woordvoering, gevoel voor media en kun je het publiek snel en duidelijk informatie geven over het incident of de crisis die de brandweer- of crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland aan het bestrijden is? Ja? Dan hebben wij een interessante én dynamische piketfunctie voor jou.
Hoofd informatie communicatie
(crisisfunctie met piket)
Wat melden de media over het incident of de crisis, wie zijn leidend in de publieke opinie, hoe reageren mensen op social media? Zijn ze geschokt? Hebben ze behoefte aan informatie? Allemaal vragen waar je als hoofd informatie communicatie (HIN-C) antwoorden op zoekt als je aan het werk bent voor de crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland. Voor een HIN-C draait alles om informatie uit de media. Je haalt de buitenwereld binnen, peilt het sentiment en ondersteunt je collega’s binnen het proces crisiscommunicatie.
Informatiemanager ROT
(crisisfunctie met piket)
Als informatiemanager bij het Regionaal Operationeel Team (ROT) ben jij de spil in het informatieproces tijdens incidenten met bestuurlijke impact. Jij zorgt voor een helder overzicht en adviseert op zowel operationeel als bestuurlijk niveau. Samen met de operationeel leider en de communicatieadviseur vorm je het ROT en heb je een cruciale rol in de informatiecoördinatie en besluitvorming. Zoek je een uitdagende neventaak naast je reguliere werk? Dan is de crisisfunctie informatiemanager ROT perfect voor jou.
Communicatieadviseur ROT
(crisisfunctie met piket)
Als communicatieadviseur in het Regionaal Operationeel Team (ROT) richt je je op de communicatieve effecten van een incident of crisis en bespreek je scenario’s die mogelijk te verwachten zijn. Heeft de gebeurtenis ook bestuurlijke uitdagingen, dan ondersteun je de burgemeester(s) in het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) of, wanneer er meerdere gemeenten betrokken zijn, in het Regionaal Beleidsteam (RBT).
Algemeen commandant bevolkingszorg (AC-Bz) / hoofd informatie (HIN) – hoofd ondersteuning (HON)
(crisisfunctie op vrije instroom)
Als AC / HIN / HON Bevolkingszorg in het regionale team Bevolkingszorg vervul je één van deze taken als het actiecentrum bevolkingszorg wordt opgeroepen. Samen met twee anderen ga je aan de slag op de hoofdlocatie van Veiligheidsregio IJsselland in Zwolle vanwege een groot incident, een ramp of een crisis. Het gaat om een nevenfunctie in het regionale team Bevolkingszorg en Crisiscommunicatie en is dus in meerdere opzichten het overwegen waard!
Informatiemanager CoPI
(crisisfunctie met piket)
Bij een grootschalig incident draait alles om snelle, nauwkeurige informatie-uitwisseling. Als Informatiemanager CoPI speel jij een cruciale rol in het succes van het Commando Plaats Incident. Jij zorgt ervoor dat alle (hulp)diensten de juiste informatie hebben om snelle en doeltreffende beslissingen te nemen. Heb jij de analytische skills, de daadkracht en de stressbestendigheid die nodig zijn om het verschil te maken in crisissituaties? Word dan één van onze nieuwe informatiemanagers CoPI. Deze crisisfunctie is een uitdagende aanvulling op je dagelijkse werk.
De crisisfuncties
Tijdens een incident, ramp of crisis kunnen er veel verschillende crisisfunctionarissen ingezet worden. Zij worden afhankelijk van het type incident en de grootte ingezet. Hieronder lees je meer over de verschillende crisisfuncties per discipline.
Bevolkingszorg
De officier van dienst bevolkingszorg (OvD-BZ) is verantwoordelijk voor de inzet, leiding en coördinatie van bevolkingszorg, zowel in het bron- als in het effectgebied. De OvD-BZ stemt af met de OvD’s van brandweer, politie, geneeskundige zorg en communicatie en is de spin in het web van de gemeentelijke hulpverlening.
De algemeen commandant bevolkingszorg (AC-BZ) heeft een goed ontwikkelde antenne voor bestuurlijke valkuilen en dilemma’s op het gebied van de gemeentelijke taken. Sluit op verzoek aan bij het ROT en geeft sturing aan het actiecentrum van bevolkingszorg.
Het hoofd ondersteuning bevolkingszorg (HON-BZ) is onderdeel van het actiecentrum bevolkingszorg en regelt bij grotere incidenten de ondersteuning voor de OvD-Bz.
Het hoofd informatie bevolkingszorg (HIN-BZ) is onderdeel van het actiecentrum bevolkingszorg en zorgt ervoor dat tijdens grotere incidenten alle informatie geverifieerd en gedeeld wordt met de belanghebbenden.
Het hoofd taakorganisatie (HTO) publieke zorg zorgt voor de opvang en verzorging van mensen die hun woning (tijdelijk) moeten verlaten. Even uit de wind, een kopje koffie het aanreiken van een telefoon of het zorgen voor een hand op de schouder. In deze functie heb je direct contact met ontredderde inwoners doe jouw hulp hard nodig hebben.
Het hoofd taakorganisatie (HTO) omgevingszorg zorgt ervoor dat de omgeving rond een incident weer veilig wordt en organiseert eventueel noodherstel.
Het hoofd taakorganisatie (HTO) nazorg heeft de verantwoordelijke taak om bij heel ernstige incidenten het proces van nazorg en collectieve rouwverwerking op te starten. Een pittige taak die we hopelijk nooit nodig hebben, maar we moeten ons er wel op voorbereiden. Deze taak doen we op basis van vrije instroom. Het is dus geen piketfunctie.
Crisiscommunicatie
Als officier van dienst crisiscommunicatie (OvD-C) verzorg je vanaf de plek van het incident de woordvoering. Je geeft operationele, feitelijke informatie over het incident via de (eigen) media en combineert dat met duidelijke handelingsperspectieven voor het publiek. Daarnaast maak je een inschatting van de omvang of duur van het incident en weegt af of opschaling van het regionale communicatieteam nodig is.
De algemeen commandant crisiscommunicatie (AC-C) neemt de leiding en coördinatie bij grotere crisiscommunicatievraagstukken, bewaakt de eenduidigheid in de communicatieaanpak en zorgt voor voldoende capaciteit in het actiecentrum crisiscommunicatie.
Het hoofd informatie crisiscommunicatie (HIN-C) ondersteunt de OvD-C met omgevingsbeelden en is verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de informatiestromen die van belang zijn voor het proces crisiscommunicatie.
De communicatieadviseur ROT vormt samen met de operationeel leider en de informatiemanager het ROT en adviseert op tactisch en strategisch niveau over bestuurlijke vraagstukken en dilemma’s
Bij grotere incidenten maak je als specialist crisiscommunicatie communicatieproducten die uiteenlopen van Q&A’s tot en met een statement voor de burgemeester. Specialist crisiscommunicatie ben je op basis van vrije instroom. Het is dus geen piketfunctie.
Multidisciplinaire functies
De calamiteiten Coördinator (CaCo) heeft de leiding op de meldkamer op het moment van grootschalige alarmering. Is verantwoordelijk voor de multidisciplinaire coördinatie van het informatieproces op de meldkamer.
De informatiemanager CoPI (IM-CoPI) draagt zorg voor het verzamelen, analyseren, actualiseren en verifiëren van informatie ten behoeve van het CoPI en het totaal beeld van de ramp of crisis
De informatiemanager ROT (IM-ROT) draagt zorg voor het verzamelen, analyseren, actualiseren en verifiëren van informatie die nodig is voor de (bestuurlijke) besluitvorming binnen het ROT
De leider CoPI geeft leiding aan het besluitvormingsproces binnen het commando plaats incident (CoPI ) tijdens een crisis. En draagt zorg voor de verspreiding van relevante informatie naar de meldkamer en het ROT
De operationeel leider is verantwoordelijk voor de coördinatie van de rampenbestrijding en de advisering aan de burgemeester. Vormt samen met de informatiemanager en communicatieadviseur het ROT.
GHOR
De OvD-G geeft leiding aan de geneeskundige hulpverlening op de plaats van het incident en werkt daarbij samen met de multidisciplinaire partners.
De HIN-GZ is verantwoordelijk voor het opstellen van een gedeeld, geneeskundig beeld en je bedenkt wie welke informatie op welk moment nodig heeft en geeft (actuele) informatie door. De HIN-GZ is de linking-pin tussen de multidisciplinaire en de geneeskundige partners op het gebied van informatie.
De AC-GZ is verantwoordelijk voor de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening op tactisch en operationeel niveau en stemt af met multidisciplinaire partners.
De DPG geeft leiding aan de GHOR-keten en heeft de formele eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van de GHOR-processen. De DPG informeert en adviseert op strategisch niveau.
Brandweer
De OvD geeft leiding aan de brandweereenheden ter plaatse. Daarnaast stemt hij met andere diensten zoals politie, GHOR en gemeente, de inzet af. Bij opschaling, vanaf GRIP 1, is hij namens de brandweer lid van het Commando Plaats Incident (CoPI).
Ook kan de OvD-B in het actiecentrum optreden als Hoofd van het Actiecentrum Brandweerzorg of Hoofd Informatievoorziening Brandweer.
De Hoofd Officier van Dienst (HOvD) kan drie rollen vervullen:
- Als taakcommandant Brandweer leiding geven aan brandweereenheden (pelotons) ter plaatse
- Als algemeen Commandant Brandweerzorg leiding geven over de totale brandweerinzet. Vanaf GRIP 2 kan de Algemeen Commandant namens de brandweer deelnemen aan het ROT.
- Optreden als Leider CoPI
De Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) geeft advies bij incidenten met gevaarlijke stoffen advies aan bevelvoerders en beleidsverantwoordelijken over deze stoffen en de mogelijke bestrijdingsmiddelen.