Brandweerman Roel: van hobby naar beroep
Roel werkt als manschap, bedienaar redvoertuig, chauffeur, duiker, duikploegleider, gaspakdrager én bevelvoerder in Deventer. “Ik heb echt van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”
Verschillende functies en mogelijkheden
Dat zijn flink wat functies. Wat vind je het leukste?
“Ja, dat is het hele pakket! Het allerleukste vind ik de afwisseling. Ik ben ruim dertien jaar geleden als vrijwilliger manschap begonnen en heb echt van mijn hobby mijn beroep gemaakt. En elke keer komt er weer een nieuwe functie bij. Dat maakt het zo leuk, je wordt elke keer opnieuw uitgedaagd. De functie van bevelvoerder is het meest nieuw voor mij en vind ik echt fantastisch. Ik doe dit nu ongeveer vier jaar en elke keer weer ervaar ik die uitdaging. De tactiek bepalen, het contact met andere partijen zoals de politie en brandweer maken de functie heel dynamisch. Ik zit niet graag stil en gelukkig is er binnen de brandweer heel wat mogelijk om je continue te blijven ontwikkelen. Ik ben net gestart met de opleiding van Officier van Dienst en dat is weer totaal iets anders.”
Kameraadschap met dezelfde passie
“Het mooiste aan dit vak vind ik de samenwerking en het niet weten wat er gebeuren gaat. Je moet snel kunnen schakelen en altijd voorbereid zijn op het onverwachte. Het is letterlijk geen 9 tot 5 baan. Doordat je zo intensief samenwerkt en ook ’s avonds en ’s nachts samen bent voelt het alsof we meer zijn dan alleen collega’s. Eigenlijk is het meer een kameraadschap met dezelfde passie. Naast dat het een hele uitdagende baan is moet je er ook goed tegen kunnen als er niets gebeurd. Als we geen oefeningen, neventaken of uitrukken hebben, voeren we vaak goede gesprekken en leer je elkaar écht goed kennen. In de afgelopen vier jaar hebben we twintig nieuwe collega’s mogen verwelkomen, waardoor er veel jonge en enthousiaste collega’s bij hebben. De combinatie met de wat langer zittende collega’s maakt het een heel divers team. In totaal hebben we drie ploegen van circa dertien man. Afgelopen donderdag was de C-ploeg te zien, waarvan ik de ploegleider ben.”
Oefenen in coronatijd
Jullie waren creatief met vuilniszakken. Mogen jullie de oefeningen zelf bedenken?
“Door corona kunnen we minder divers oefenen en proberen we het binnen de mogelijkheden zo leuk mogelijk te maken. Gelukkig is improviseren onze kracht. Op de video die je afgelopen donderdag zag droegen we allemaal ademlucht en door de vuilniszakken was het net alsof we te maken hadden met dichte rook. Dan zie je namelijk ook geen hand voor ogen. Het voordeel met oefenen met ademlucht is dat je relatief kort op elkaar kunt oefenen, echter moeten we daaromheen wel goed de basisregels waarborgen. De oefenleider en de LAV’er (Lokaal Aanspreekpunt Vakbewaamheid) bepalen de oefeningen. Gelukkig hebben we de vrijheid om zelf de oefeningen te bepalen, zolang de vier disciplines (brand, hulpverlening, ongeval met gevaarlijke stoffen en waterongevallen) maar in balans zijn.
Normaal gesproken draaien we ook inzetoefeningen buiten de kazerne. Er wordt dan, op een locatie, een incident nagebootst die we dan aanvliegen alsof het een echte situatie is. Elk gebied heeft een risicoprofiel met bepaalde knelpunten. Er wordt dus een situatie gecreëerd waardoor we zo gericht mogelijk kunnen oefenen . De inzetoefeningen zijn echt wel de kers op de taart als het gaat om oefenen. Ook qua uitrukken merken we een verschil in coronatijd. Niet in het aantal maar wel in het type uitrukken. Zo hoeven we minder vaak naar bedrijven maar moeten we wel vaker afhijsen. Dat klinkt misschien wat lomp, maar dat wil zeggen dat we de ambulance assisteren met een hoogwerker of met assisteren met tillen. Wanneer we te maken hebben met steile trappen of zware personen kunnen zij onze hulp goed gebruiken.
Met uitrukken staat de veiligheid natuurlijk voorop, ook bij uitrukken proberen we ons zoveel mogelijk aan de coronaregels te houden. In oefenen merk je dat we wat beperkter zijn als voorheen, maar dit weerhoud ons er niet van om toch geoefend te blijven binnen de maatregelen. Gezondheid is erg belangrijk voor iedereen, maar zeker als brandweerman. En we hebben hierin natuurlijk ook een voorbeeldfunctie.”
Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volg collega’s’, laat hij zien wat zijn werk inhoudt. Samen met de collega’s van de C-ploeg in Deventer gaf hij een kijkje achter de schermen bij de 24-uurs dienst. Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld!