Wenco: de posten faciliteren bij het oefenen
Wenco werkt als uitvoerend medewerker vakbekwaamheid, kerninstructeur en is opgeleid als specialist opleiden en oefenen en officier van dienst. Daarnaast is hij vrijwillig bevelvoerder op de kazerne in Zwolle.
Wenco, volgens mij had je een heel diverse werkweek, klopt dat?
“Mijn werk is inderdaad heel divers. Maar wat je zag was eigenlijk maar een heel klein deel van mijn functie. In de basis ben ik uitvoerend medewerker vakbekwaamheid en vanuit die functie faciliteer ik de posten bij het oefenen. Ook werk ik mee aan verschillende projecten. Dat vind ik overigens ook het leukste aan mijn functie, de diversiteit. Je hebt niet één specialisme, maar bent continu met iets anders bezig. De ene keer ben ik, samen met mijn collega’s, bezig om lesstof voor de elektronische leeromgeving te ontwikkelen, en op een ander moment ben ik op de post aanwezig om een oefening te begeleiden.”
Escaperoom IGBS
“Samen met Hogeschool Windesheim is er een Virtual Reality Escaperoom ontwikkeld. Een werkgroep vanuit het team vakbekwaamheid is hierbij betrokken geweest. Zij hebben de juiste input gegeven en vervolgens hebben de studenten van het Windesheim de digitale simulatie gemaakt. Het project zit nu in de afrondende fase. Deze week heb ik met een paar collega’s het eindresultaat mogen uittesten en de werkgroep mogen voorzien van de laatste puntjes op de i. In de escaperoom staat een incident met gevaarlijke stoffen centraal. De uitgang bereik je door het oplossen van verschillende soorten vraagstukken en puzzels. Deze escaperoom is bedoeld als training voor onze eigen medewerkers. Met name nieuwe collega’s hebben hier veel aan. Op deze manier kunnen zij spelenderwijs de kennis op het gebied van IBGS (Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen) vergroten.”
Bijscholing TRONED
Kun je iets meer vertellen over de training bij TRONED?
“De bijscholing op TRONED (Trainingscentrum Oost Nederland) was denk ik wel het hoogtepunt van mijn werkweek. Als kerninstructeur geef ik trainingen aan mijn eigen collega’s, maar ook ik moet mijzelf bijscholen om die instructies te kunnen geven. Tijdens zo’n bijscholing ben je bezig met de nieuwste kijk op de basisprincipes van brandbestrijding en je leert elke keer weer ontzettend veel. Je krijgt tools mee waar de manschappen en bevelvoerders echt wat aan hebben. Elke regio heeft verschillende gereedschappen om te blussen en deze komen ook naar voren in de nieuwe opleiding tot manschap.”
Samenwerking met GGD
“In coronatijd is het werk op sommige vlakken anders dan normaal gesproken. Sowieso werk ik veel meer thuis. Daarnaast zijn we bezig met nieuwe mogelijkheden om collega’s digitaal te kunnen bereiken. Normaal gesproken oefenen de posten gemiddeld één keer in de week. Om toch vakbekwaam te blijven besteden we veel tijd om digitale werkvormen aan te bieden. Zo staat de elektronische leeromgeving vol met modules met de nieuwste les en leerstof. De modules worden wekelijks aangeboden aan de manschappen en bevelvoerders. Deze modules kan iedereen in zijn of haar eigen (thuis)omgeving maken.”
“Doordat ons werk er momenteel anders uit ziet hebben we ook ruimte om af en toe bij te springen bij de GGD. Daar komen ze momenteel handen te kort en zij kunnen onze hulp goed gebruiken. Van het plaatsen en sauzen van muurtjes tot helpen verhuizen, bijna niets is ons te gek. Achter de schermen zijn wij, samen met facilitaire zaken, druk bezig om er voor te zorgen dat de vaccinatie straten zo snel mogelijk klaar zijn. Op deze manier dragen we allemaal ons steentje bij om eind maart grootschalig te kunnen vaccineren in IJsselland.”
Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld!