Door naar de hoofd inhoud

Petra: gaat graag een uitdaging aan

25 juli 2024

Petra werkt als adviseur crisisbeheersing en vakbekwaamheid bij de GHOR (Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de Regio). Daarnaast is Petra ook Algemeen Commandant Geneeskundige zorg, coach én trainer.

Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Petra” laat Petra zien wat haar werk inhoudt.

Dat zijn flink wat rollen. Kun je per rol aangeven wat je precies doet?

“In mijn werk als adviseur crisisbeheersing heb ik het opleiden, trainen en oefenen (OTO) in mijn portefeuille. Ik ben daarbij verantwoordelijk voor het vakbekwaam maken en houden van de GHOR functionarissen. Ik denk na over het beleid en jaarplannen maar sta ook graag in het veld. Zo vervullen we bij oefeningen ook rollen als oefenleider, tegenspel of waarnemer. We hebben veel aandacht voor de kwaliteit van de waarnemer. Zonder goede waarneming kun je geen goede, opbouwende feedback geven. En dat is natuurlijk wel waar het om draait als je met elkaar wilt leren en steeds iets beter wilt worden in dat wat je doet.”

Luisteren en begeleiden

“Daarnaast ben ik ook coach en trainer. Ik ben aangesloten bij de coachpoule van de Veiligheidsregio en GGD IJsselland. Ik help collega’s die zelf op zoek zijn naar ondersteuning bij bepaalde vraagstukken. Dus echt collega’s die zelf een coach willen en niet omdat ze het moeten. En mijn rol als trainer doe ik eigenlijk op verzoek. Vroeger heb ik altijd gewerkt als consultant en trainer dus ik ben het gewend en vind het heel leuk om groepen te begeleiden. Zo heb ik intern diverse trainingen gegeven op het gebied van feedback geven, teameffectiviteit of waarneming. Maar ook extern geef ik trainingen, bijvoorbeeld  crisismanagement bij ketenpartners. 

Tot slot vervul ik ook nog een rol in de crisisorganisatie als Algemeen commandant geneeskundige zorg (AC-GZ). Dit is echt een operationele functie waarbij ik word gealarmeerd of gebeld als het nodig is. Eens in de zes weken heb ik een week piket waarbij ik 24/7 bereikbaar ben. Als AC-GZ ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening. Vorige week was er tijdens mijn dienst een wereldwijde computerstoring gaande. Net toen ik dit op het nieuws zag werd ik gebeld door het Hoofd informatie geneeskundige zorg (HIN-GZ). We hebben overlegd en hij heeft toen de ziekenhuizen in de regio gebeld om te vragen of er problemen waren. Dat hadden ze gelukkig niet. Was dit wel zo geweest dan hadden we met elkaar wat uitdagingen gehad.”

Kijken naar talent

Kun je meer vertellen over de TMA? 

“In mijn volgdag zag je de TMA (Talenten Management Analyse) voorbij komen. Daarmee kijk je echt naar de talenten van een persoon. Deze tool gebruik ik vaak bij het coachen. We zijn momenteel bezig met een pilot om een TMA te gebruiken bij het selectieproces voor de operationele functies. Dat zijn vaak al collega’s of mensen die werkzaam zijn bij onze partners en die naast hun eigen functie een extra piketfunctie willen uitvoeren binnen de crisisorganisatie. Normaal gesproken laten wij extern een assessment uitvoeren. Wanneer deze TMA pilot een succes blijkt, rollen we het verder uit. Dit scheelt ons geld om externe assessments uit te voeren maar het is vooral leuk en fijn om dit in eigen hand te hebben.  Wanneer ik de TMA zelf doe heb ik scherp zicht op de talenten van de operationele functionaris en daar heb ik heel veel aan binnen mijn OTO rol. 

Eigenlijk hangt alles in mijn  werk samen. Het begint al bij de werving en selectie. Vervolgens moeten alle collega’s vakbekwaam worden én blijven. Het lukt niet om voor iedereen een opleiding op maat te maken. Maar we proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leerbehoeften van onze operationele collega’s. Dit doen we o.a. met het gesprek over het persoonlijk ontwikkelingsplan. We vragen collega’s wat zij gemist hebben en wat wij als organisatie beter kunnen doen. Dat nemen we mee in het nieuwe jaarplan. We proberen daar waar het kan het trainingsprogramma toe te spitsen op wat de collega’s nodig hebben of graag willen. Ooit hebben we een ijsbad neergezet bij een oefening, uiteraard met deskundige begeleiding. Mensen gaven aan echt die adrenaline te willen voelen bij een oefening. Nou, die krijgen de meeste mensen wel in een ijsbad.” Lacht Petra.

Vrijheid geeft vleugels

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Heel cliché, maar dat is toch echt de diversiteit. En het netwerken voor de GHOR. We hebben best een eigenaardige organisatie met een heel groot netwerk. Als commandant bij de brandweer ga je echt over de brandweer, bij de GHOR is dat niet zo. Je gaat niet over het ziekenhuis of over de ambulancedienst. Het zijn zelfstandige organisaties die hun eigen bedrijf runnen en hun eigen beslissingen nemen. Maar als GHOR moeten we wel de keten van zorg in onze regio optimaal laten functioneren wanneer er crisis is. Dit betekent dat we zorgen dat partners elkaar kennen, kunnen samenwerken en dat ze voorbereid zijn. En deze verbinding zoeken, samen projecten doen en zien dat we stappen maken, daar word ik wel heel blij van. 

Daarnaast vind ik de vrijheid die ik krijg in mijn werk heel fijn. Mijn leidinggevende geeft mij daarin het vertrouwen. Jij bent de expert dus vertel jij maar hoe het moet. Ik word uitgedaagd op mijn expertise. En die vrijheid geeft mij echt vleugels.” 

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgen we weer een andere collega!