Griep of gif?
Hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid. Griep, of toch gif? De symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken erg op de symptomen van griep. Gelukkig worden mensen steeds alerter, want in IJsselland kwamen 51 meldingen binnen van koolmonoxide (CO). Dat waren er vijf meer dan in 2017 en ruim 5 keer zo veel als in 2016.
Ventileren, controleren en alarmeren. Jaarlijks is er de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Die is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD. Omdat de symptomen van een CO-vergiftiging op griep lijken én de incidenten vaak rond een griepperiode plaatsvinden wilden we in 2018 iets extra’s doen om de campagne bij huisartsen onder de aandacht te brengen. Wat klein begon, groeide uit tot een mooie samenwerking tussen verschillende partners. We ontwikkelden een factsheet voor huisartsen om de symptomen extra onder de aandacht te brengen. En stelden hen de vraag om een steentje bij te dragen aan de landelijke campagne door informatiefolders over CO-vergiftiging in hun wachtkamers te leggen.
Je proeft of ruikt het niet
Het gevaarlijke van koolmonoxide is: je proeft of ruikt het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos. Heb je een kachel of geiser die slecht onderhouden is of in een slecht geventileerde ruimte staat? Dan kan er koolmonoxide vrijkomen. Ook de verkeerde aansluiting van een moderne cv-ketel kan een oorzaak zijn.
Test jouw situatie
Herken jij de signalen van een CO-vergiftiging? Klik hier en doe de online test. Meer weten over CO, hoe je een CO-vergiftiging voorkomt of waar je je CO-melder het best kunt plaatsen? Lees het op www.brandweer.nl/koolmonoxide.