IJsselland kleurt oranje
Met Koningsdag gaan we massaal de straat op om feest te vieren. Maar als je zelf een feestje geeft, hoe zorg je dan voor brandveilige versiering? Wat doe je als er toch brand uitbreekt en hoe kun je vluchten als je op een evenement staat? Lees onze tips voor een leuk en veilig feest!
Veilige versiering
Geef je zelf een feest op Koningsdag? Met een paar voorzorgsmaatregelen maak je het een stuk veiliger. Gebruik versiering die moeilijk ontvlambaar is. Het KEMA-keurmerk geeft aan dat de versiering brandveilig is. Hang versieringen zo op dat ze niet in aanraking kunnen komen met verlichting of apparaten die warm worden. Ook kun je de versiering ophangen met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet zo snel naar beneden. Gebruik alleen goedgekeurde verlichting, bijvoorbeeld met het KEMA-keurmerk, en controleer of de bedrading onbeschadigd is. Heb je een kabelhaspel of verlengsnoer nodig? Rol deze helemaal uit, leg het zo neer dat er niemand over kan struikelen of plak de bekabeling die over de vloer loopt vast met stevige tape. En is je feest afgelopen; schakel de verlichting uit. Bekijk meer tips voor een brandveilig feest in de folder.
Straat versieren? Straatversieringen moeten hoger dan 4,2 meter boven de weg hangen om brandweerauto’s goed doorgang te bieden.
Veilig naar een evenement
Ga je naar een evenement op Koningsdag? Ook dan kun je zelf het nodige doen om het veiliger te maken. Denk bij mooi weer aan voldoende water en neem zonnebrandcrème mee. Check waar de nooduitgang, de vluchtroute en de EHBO-post zijn. En als er toch paniek uitbreekt: probeer zelf rustig te blijven, help gevallen mensen overeind en loop met de mensenmassa mee.
Doe de brandproef!
- Neem een stukje van het materiaal
- Houd het vijf seconden in een vlam
- Houd het monster daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang
- Neem de vlam weg na vijf seconden
Het materiaal is brandveilig als:
- Er geen druppels vrijkomen
- Er geen roetvlokken vrijkomen
- Het niet meer dan 15 seconden navlamt en 60 seconden nagloeit