Informatie maakt ons kwetsbaar
“Let op je kwetsbare informatie.” Dat is de oproep van technologie- en innovatie-expert Danny Mekić. “Je kunt niet uitsluiten dat je dierbaarste privéinformatie op een dag wordt gehackt en openbaar wordt. Bedenk daarom wat je opslaat, waar en voor hoe lang.
Bewaar informatie niet langer dan nodig. Maar dat is lastig: heel weinig mensen verwijderen standaard oude e-mails. Ik denk dat het eerst een keer goed mis moet gaan voordat mensen massaal actie ondernemen.”
Goedkoop opslaan
“Nog niet zo lang geleden was het opslaan van alle data en informatie die mensen en organisaties hadden dom. Harde schijven waren duur en kwetsbaar en opslagruimte in de cloud was ook niet goedkoop. Tegenwoordig is opslagruimte geen probleem meer. Je opent een gratis mailaccount met bijbehorende cloudopslag en bewaart daar je hele digitale leven. De prikkel om informatie op te ruimen is verdwenen en dat maakt ons kwetsbaar. We zijn als een kind in een snoepwinkel als het gaat om nieuwe technologie, veel mensen willen alles, zo veel mogelijk en zo lang mogelijk hebben en maken daarin niet altijd de verstandigste keuze.”
“We zijn als een kind in een snoepwinkel als het gaat om nieuwe technologie en maken daarin niet altijd de verstandigste keuze.”
Danny Mekic
Sinds mei 2018 is de AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming, van kracht. Danny vervolgt: “De AVG is een goede zet en het verbeterde toezicht en toegenomen bewustwording is nodig en hoopgevend. Maar hoe goed we alles ook proberen te beveiligen: informatiesystemen zullen altijd kwetsbaar blijven. Wat gaan we doen als er een keer een écht grote hack plaatsvindt? Als bijvoorbeeld alle privégesprekken gevoerd via Facebook Messenger op straat komen te liggen? Ook weten we niet precies wat er gaat gebeuren bij grote uitval, wat als het internet langere tijd uitvalt? Dat maakt dat digitale weerbaarheid niet alleen een vraagstuk is voor bedrijven. De overheid is net zo hard nodig voor veiligheid en landelijk en internationaal zicht op problemen of scenario’s.”
Bescherming van gegevens
Onze water- en stroomvoorziening, toegang tot ons geld, communicatie met elkaar: alles hangt samen in data en met verbindingen. We zijn ontzettend afhankelijk van digitale systemen en daarmee kwetsbaar geworden. Danny: “Denk bijvoorbeeld aan de sirenes die eens per maand af gaan en je een bericht op je telefoon ontvangt. De overheid wil de hoorbare sirenes afschaffen. Maar wat als de meldingen op je telefoon niet binnenkomen, of niet kloppen? We zijn afhankelijk geworden van betalingen via iDeal en pinnen. Er wordt door sommige politici gesproken over een cashloze samenleving. Een cashloze samenleving, of het afschaffen van de analoge sirenes lijkt me erg onverstandig.”
Wat kan ik doen?
De digitale weerbaarheid ligt in Nederland hoog volgens Danny. Er is veel kennis, maar het is nooit te laat om bij te leren en een bijdrage te leveren aan digitale samenleving. Wat kun je zelf doen?
- Stel onraadbare wachtwoorden in met een wachtwoordmanager.
- Update altijd je apparaten. Júist als het een oud apparaat is en je bang bent dat het apparaat er trager van wordt. Niets is zo belangrijk als de veiligheid van die apparaten.
- Vertrouw niets of niemand wat digitaal binnen komt. Ga er altijd vanuit dat het niet klopt. Ontvang je een mail van iemand die je kent die vraagt om informatie of zelfs het overmaken van geld? Dubbelcheck door te bellen naar de persoon die je mailde.
- Denk na over een analoog alternatief wanneer je digitale afhankelijkheid hebt, bijvoorbeeld van je telefoonlijst. Zorg altijd voor een (klein beetje) cashgeld op zak.
- Maak regelmatig een beveiligde, fysiek afgezonderde back-up van je apparaten.
Wie is Danny Mekić?
Technologie- en innovatie-expert Danny Mekić (1987) adviseert internationale organisaties in het strategische gebruik van digitale technologieën, het bouwen van innovatieve organisaties en de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Hij is een van de meest gevraagde sprekers van Europa over innovatie, technologie en klantgericht ondernemerschap.
Danny richtte op 15-jarige leeftijd zijn eerste bedrijf op. Hij is uitgeroepen tot meest succesvolle jonge ondernemer van Nederland.
Bezoek zijn site: da.nny.nl
Weet jij hoe kwetsbaar je bent door technologie? We delen de verhalen van experts en van inwoners in IJsselland. Op de pagina ‘Wat te doen bij technologische storingen’ delen we een boeiende documentaire waarin we experts aan het woord laten in hun eigen vakgebied. Wat heeft een boer te maken met technologie? Welke maatregelen neemt een groot bedrijf als Wehkamp tegen een cyberaanval? We delen ook praktische tips: hoe beveilig je digitale (persoonlijke) informatie? Waar kun je rekening mee houden als water of stroom uitvallen?