2020: een jaar om nooit te vergeten….
Voor je ligt het verslag van Veiligheidsregio IJsselland over het jaar 2020. Mijn eerste jaar als directeur. Op zondag 8 maart 2020 waren we als veiligheidsdiensten betrokken waren bij de ontmanteling van een V1 uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Deventer, vlakbij het dorp Wilp. Toen hing COVID-19 al als een schaduw over de wereld, ons land en onze regio. Waar we nog dachten dat de ontmanteling het hoogtepunt zou zijn, werd slechts een paar dagen later de pandemie alles overheersend.
Tijdens die pandemie heeft de veiligheidsregio een belangrijke rol gespeeld in de afstemming tussen gemeenten en in de afstemming in het land. Het heeft veel energie gekost, maar ik ben trots op de aanpak in IJsselland: grensoverstijgend samenwerken! Al het andere werk ging ook gewoon door. Er waren heftige incidenten, ongevallen, branden en protestacties. Daarbij lieten de collega’s van de brandweer, de crisisorganisatie en GHOR zich van hun professionele kant zien.
2020 is in veel opzichten een jaar om niet te vergeten. Voor mij is in dat jaar gebleken dat werken voor Veiligheidsregio IJsselland er toe doet en vervult mij met trots. Trots op zowel de medewerkers als op de samenwerkingspartners. Op naar 2021 met licht aan het eind van de tunnel!
Arjan Mengerink
Directeur veiligheidsregio/commandant brandweer
Publieksjaarverslag 2020
De klus verbindt: ruiming V1 Deventer
Zondag 8 maart was het zover: na maanden van voorbereiding ruimde de EOD de V1 (een onbemand straalvliegtuig dat veelvuldig werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog) bij de A1 in Deventer.
Nieuw operationeel uniform en uitrukkleding
Eén beeld, één brandweer: in één oogopslag is de brandweer herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners. Zowel het operationeel uniform als de uitrukkleding vervangen we de komende jaren.
“Ik reken op de inwoners van Veiligheidsregio IJsselland”
Het kabinet heeft vanavond bekend gemaakt dat de geplande versoepelingen van de maatregelen per 1 juni doorgaan. “We hebben ruimte, en die hebben we met elkaar verdiend”, sprak Mark Rutte.
Nieuwe collega’s aan het werk
In 2020 mochten we maar liefst 65 nieuwe collega’s verwelkomen. Ook kwam een aantal stagiairs een (digitaal) kijkje nemen bij onze organisatie. We kregen de meeste reacties op de vacature voor Manschap 1. Ook de vacature voor teamleider Facilitair deed het goed.
Handcrew Overijssel in beeld
Natuurbranden zijn complex en zeer divers door de afwisselende vegetatie. Ze hebben ontzettend veel impact, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Het beheersen en bestrijden van deze natuurbranden is het specialisme van de Handcrew Overijssel.
Opleiding brandweerofficier: intensief maar leerzaam
In september startte de 52e editie van de opleiding tot brandweerofficier. Namens IJsselland doet Marco Morsink mee. Hij werkte al als brandweervrijwilliger bij onze organisatie.
Vier nieuwe redvoertuigen
De redvoertuigen voor de brandweerposten Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle moeten worden vervangen. Dit zijn voertuigen die worden ingezet bij het redden van mensen of dieren op grote hoogte.
Veiligheidsregio Online
In 2020 was Veiligheidsregio IJsselland veel online te vinden. We deelden uiteraard berichten over het coronavirus. Handige tips en weetjes over (brand)veiligheid of over de organisatie kwamen ook terug op de website en social media.
Geen spoed, wel brandweer? Bel 0900-0904
Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.
Brandweerman Robin: het liefste in de aanvalsploeg
Robin werkt als beroeps manschap, chauffeur, voertuigbedienaar én duiker op kazerne Deventer. Daarnaast is hij ook nog vrijwilliger en LAV’er (Lokaal Aanspreekpunt Vakbekwaamheid) in Wijhe.
Hoe brandveilig is jouw woning?
Jan Wittenberg, coördinator Brandveilig Leven, ging op bezoek bij directeur Arjan Mengerink. Wij wilden wel eens zien hoe het bij Arjan thuis gesteld is met de brandveiligheid. Heeft hij rookmelders die werken en zijn de vluchtwegen in huis vrij?
500 rookmelders voor IJssellandse voedselbanken
In de laatste week van de Nationale Brandpreventieweken heeft Veiligheidsregio IJsselland 500 rookmelders gedoneerd aan IJssellandse voedselbanken.
#VetVeilig the game is online!
#VetVeilig the game is een vernieuwend interactief spel speciaal ontwikkeld voor scholen om te spelen met leerlingen uit de groepen 7 en 8. Onder digitale leiding van niemand minder dan Qmusic DJ en brandweerman Tom van der Weerd leren kinderen via deze game meer over veiligheid.
Hout kloven tussen de werkzaamheden door
We zitten er midden in, de tweede coronagolf. Om te laten zien welke impact deze situatie heeft op ons dagelijks leven, vloggen meerdere Overijsselaars voor de serie ‘De Impact van de Tweede Golf’ van RTV Oost.
Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer en alarmeer
Koolmonoxide, ook wel CO. Je ziet het niet en je ruikt het niet, maar als je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Lees in dit artikel meer over de CO-melder, de kenmerken van een vergiftiging en wat je kunt doen om een CO-vergiftiging te voorkomen.
Handboek VRIJsselland: voor brandweer én crisisorganisatie
Iedere brandweerman en -vrouw kende het Repressief Handboek: een handige IJssellandse app waarin alle procedures, protocollen en andere informatie beschikbaar zijn.
Zesde carbidcampagne ‘Wie is de BOCK?’ van start
Carbidschieten is in grote delen van Nederland een prachtig gebruik tijdens de jaarwisseling. Mede vanwege het coronavirus kan het carbidschieten dit jaar rekenen op veel extra aandacht. Het is echter niet voor beginners en ‘amateurs’. Je moet goed weten wat je doet wanneer je met gas en vuur aan de slag gaat.
Iedereen is bereid om elkaar te helpen
Eind januari kwamen de eerste beelden vanuit China onze kant op. Een nieuw virus, later bekend als COVID-19, kwam al snel richting Europa en de onrust nam toe. In maart werden we als land getroffen door iets wat ons tot dan toe onmogelijk had geleken: een pandemie van enorme omvang.
We stonden ook in 2020 paraat voor incidenten
(Hulp)diensten die samen functioneren als één organisatie om een incident, ramp of crisis snel en effectief te bestrijden. Op zo’n moment werken we volgens de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP). In 2020 is deze GRIP-procedure 11 keer ingezet.