Door naar de hoofd inhoud

Kennisplatform IJsselland

In IJsselland werken we samen aan veiligheid. Dat doen we met crisisfunctionarissen die weten wat ze moeten doen als ‘de pieper gaat’. Naast opleidingen voor specifieke rollen binnen de crisisorganisatie is het essentieel om samen te blijven trainen en te oefenen. Vooral omdat de crisisstructuur net wat anders werkt en de inzet van onze regionale crisisteams relatief laag is, wat natuurlijk positief is. Door te blijven leren en te ontwikkelen versterken we de kwaliteit van onze crisisfunctionarissen. We stimuleren dat onder andere met dit kennisplatform. Je vindt hier links naar e-learnings en podcasts, evaluaties om van te leren, nieuwsberichten, onderzoeken, interessante cases uit het land en onze oefenkalender.

Heb je een vraag over het kennisplatform of voor de crisisorganisatie in het algemeen, mail ons op crisisorganisatie@vrijsselland.nl.

Oefenagenda

Iedere crisisfunctionaris oefent meerdere keren per jaar. Bekijk de kalender voor alle geplande activiteiten.

Werken als crisisfunctionaris

Wanneer zich een noodsituatie of crisis voordoet, bundelen we onze krachten en pakken we de regie om het op te lossen. Hiervoor rekenen we op de expertise van de crisisfunctionarissen. Iedereen speelt een cruciale rol in het beheersen en bestrijden van crises.

Op de pagina ‘werken als crisisfunctionaris‘ vind je de actuele vacatures in de crisisorganisatie. Wil je wisselen van crisisfunctie, of heeft collega interesse? Neem dan eens een kijkje.

Hulpdiensten in overleg ter plaatse van een fictief incident

IJssellandse plannen

Alle IJssellandse plannen en procedures vind je in het Handboek VRIJsselland. Onderstaande plannen zijn handig als hulpmiddel om te werken aan je vakbekwaamheid.

Evaluaties

We kunnen ook leren van ervaringen van collega’s uit het land. Bekijk  de infographics die we maken na elk GRIP-incident via intranet. Wanneer actueel of relevant zie je de infographics ook terug in de Delen & Leren sectie van de Briefing-app.

Actueel

Warm aanbevolen: leerflits Bewust van je omgeving

28 mei 2024

Je hebt het niet altijd in de gaten, maar tijdens een inzet kijkt en luistert de omgeving vaak met ons mee. Meestal heeft een inzet een behoorlijke impact op de betrokkenen en dan kan een ondoordachte actie of grappig bedoelde opmerking heel erg verkeerd overkomen. Door zelf goed na te denken waar en hoe je informatie deelt, kun je zo’n situatie vaak voorkomen. De leerflits Bewust van je omgeving maakt je in een oogwenk bewust van situaties of omstandigheden om alert op te zijn. Je leest hem op het kennisplatform.

Nazorg en veerkracht

13 mei 2024

Als hulpverlener maak je ingrijpende gebeurtenissen mee. Hoewel dit onderdeel is van je werk, kan de impact op jezelf groot zijn. Tijdens een inzet werken we samen om te redden wat er te redden valt. Je weet hoe je moet handelen, want je bent goed opgeleid en getraind. Maar we zijn ook allemaal mens en soms maak je te veel mee of kun je iets geen plekje geven. Je kunt jezelf nu eenmaal niet ‘uitzetten’ na een ingrijpende gebeurtenis en overgaan op de orde van de dag. Dit heeft impact op je mentale veerkracht en soms is de rek eruit en heb je extra hulp nodig.

Kennissessie veiligheid bij incidenten met gevaarlijke stoffen

20 februari 2024

Incidenten met gevaarlijke stoffen komen regelmatig voor. Denk aan de rook die vrijkomt bij brand, gaslekkage, incidenten met asbest of drugspraktijken. Wat betekent een incident met gevaarlijke stoffen voor jouw veiligheid aanrijdend en eenmaal ter plaatse? Wat zijn de gezondheidsaspecten en wat betekent het voor de nafase? Dit zijn vragen die zijn beantwoord tijdens de kennissessie.