Kijk uit voor tekenstreken!
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: het buitenseizoen is begonnen. We gaan de paden op en de natuur in! En niet alleen wij, want door het zachte weer worden ook de teken weer actief. Even opletten kan daarom veel narigheid voorkomen.
Waar zit de teek?
Teken zijn kleine spinachtige beestjes en met het blote oog bijna onzichtbaar. Ze bijten zich vast aan je huid, voeden zich met bloed, waardoor ze groter worden. Teken vallen niet uit de bomen, zoals dat vaak gedacht wordt. Ze leven vooral in struikgewassen, grassen en heide, dus ook in de tuin, op de golfbaan en het wandelpad waar je de hond uitlaat. Meestal ontdek je een teek pas nadat het zich in je huid heeft vastgebeten en volgezogen met bloed.
Risico’s
Teken zijn vaak besmet met ziekteverwekkers. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Overal in Nederland kun je de ziekte van Lyme oplopen, maar uit peiling blijkt dat in de oostelijke en noordelijke provincies de meeste mensen de ziekte van Lyme krijgen. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet. Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn, lopen meer risico op tekenbeten. In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme en dat aantal neemt elk jaar toe. Het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt in de afgelopen 20 jaar ruim verviervoudigd.
Verminder kans op een tekenbeet
Een tekenbeet is dus niet zonder risico. Wees alert.
• Loop niet door dichte begroeiing, hoog gras en struikgewas als dat niet nodig is. Let extra op bij het werk met of in de buurt van dieren. Pas op met kadavers; daar kunnen veel teken op zitten.
• Draag tijdens het werk gesloten en huidbedekkende kleding. Draag de sokken over de broek.
• Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren.
• Smeer de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing.
Controleer je op teken
Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, controleer je dan daarna op tekenbeten. En vergeet niet jezelf ook te controleren wanneer je in de tuin bent geweest. De teek kan mensen overal op de huid bijten, maar geeft voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.
Meer weten over het gevaar van teken? Kijk op ggdijsselland.nl, weekvandeteek.nl of rivm.nl