Lianne: anderen helpen, daar doe ik het voor
Lianne is beroeps manschap, chauffeur, schipper en bedienaar specialistische voertuigen.
Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Lianne” laat Lianne zien wat haar werk inhoudt.
Dat zag eruit als een interessante week. Wat was jouw hoogtepunt?
“Poeh, dat is een lastige. Maar ik denk toch de inzet met de zwaan. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de stroom van de bovenleiding eraf ging. Dat heeft grote gevolgen voor de dienstregeling, dat maak je niet zo vaak mee. Ik vond het erg interessant om te zien hoe dat gaat. Werken onder de bovenleiding is voor ons een niet alledaagse dus ik vond het erg leerzaam om hier bij te mogen zijn. Een inzet met een hoogwerker is één van mijn favoriete inzetten. Doordat je zo hoog zit heb je een mooi overzicht, je ziet heel goed wat er allemaal rondom gebeurt.”
Je weet nooit wat je te wachten staat
“Naast de spanning vind ik de afwisseling het leukste aan mijn werk. Je weet nooit waar je over een half uur staat. Daarnaast krijg ik veel vrijheid in mijn werk en ruimte om mezelf te ontwikkelen. Maar de belangrijkste reden waarom ik dit werk doe is omdat ik graag anderen help. Mensen in nood helpen geeft mij heel veel voldoening. En niet allen mensen natuurlijk. Ik ben ook gek op dieren en dieren helpen vind ik minstens zo belangrijk.
Verder vond ik de gezamenlijke oefening met de ambulance erg interessant. Voor beide partijen is dit heel leerzaam. Op deze manier kunnen wij het levensreddend handelen goed oefenen. Tijdens de oefening kreeg de duiker een simulatie van een longembolie. Wanneer de duiker op de kant is doet de brandweer de eerste handelingen. Maar zodra de ambulance ter plaatse is, pakken zij het over. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Daarnaast hebben we ook regelmatig een samenwerking met de politie. De brandweer mag dan een dag meedraaien met de politie en andersom. Voor de politie is het bijvoorbeeld belangrijk dat we de sporen na een ongeval niet vernietigen. Als ik en mijn collega’s hier geen rekening mee houden, dan maken wij het de politie lastig. Door af en toe een dag met elkaar mee te lopen leer je elkaars vak beter kennen en in de praktijk plukken we daar zeker de vruchten van.”
Meegaan met de tijd
“Brand 2.0 (basisprincipes brandbestrijding) staat in het teken van nieuwe brandbestrijding. Door bouwmaterialen die veranderen, inventaris van woningen en nieuwe technische ontwikkelingen ontstaat er een ander brandverloop. Deze factoren beïnvloeden het brandproces en daardoor moeten we ook de brand anders bestrijden. Oefenen is daarbij noodzakelijk. Dit doen we kleinschalig zoals je kon zien in de Stories. Maar ook gaan we daarvoor naar speciale oefenlocaties zodat we grootschalig en realistisch kunnen oefenen.”
Hoe ben je in bij de brandweer terecht gekomen?
“Mijn vader en broer zaten allebei bij de brandweer dus ik kreeg hier wel wat van mee. Maar ik ben pas echt overstag gegaan toen ik getuige was van een heftig ongeval wat vlak voor mijn neus gebeurde. Ik moest toen in mijn eentje handelen en dat vond ik best spannend. Naar mijn idee ging het me redelijk goed af maar ik wilde graag meer weten. Had ik wel juist gehandeld? Ik ben toen op onderzoek gegaan en kwam uit bij de wervingsdag van de brandweer De Marne. Op dat moment werkte ik in de zeehondenzorg bij de Zeehonden crèche Pieterburen. Ik ben aangenomen als vrijwilliger op de post Wehe – Den Hoorn. Dat is nu veertien jaar geleden. Later wilde ik terug naar Zwolle, waar mijn roots liggen. Daar ben ik ook gestart als vrijwilliger en uiteindelijk bij de beroeps terecht gekomen.
Repressie en preventie
In mijn vrijwillige jaren bij de kazerne in Zwolle heb ik ook het één en ander gedaan voor team Risicobeheersing. Dat doe ik nog steeds. Voor het project ‘Brandveilig leven’ ben ik dingen aan het bedenken en uitwerken. Dat vind ik onwijs leuk om te doen. Brandveilig leven geeft voorlichting in de meest brede zin van het woord. We geven voorlichting tijdens de bruisweken, staan in een bouwmarkt tijdens de brandpreventieweken of we komen langs op campings of scholen. Daar kun je me ook tegenkomen.
Hoe is het als vrouw in een mannenwereld?
Er zijn minder vrouwen in de 24 uurs dienst dan mannen. Ik zou het leuk vinden als er meer vrouwen komen werken. Wat ik belangrijk vind, is dat het geschikte brandweermensen zijn. Je moet als persoon geschikt zijn voor dit vak en ik vind het een geweldig, uitdagend en afwisselend vak!”
Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgt er weer een andere collega!