Mike: van alle markten thuis
Mike is van alle markten thuis. Hij is uitvoerend medewerker vakbekwaamheid, officier van dienst communicatie, plaatsvervangend teamleider bij het STH-team en vrijwilliger bij Brandweer Wijhe.
Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Mike” laat Mike zien wat zijn werk inhoudt.
Van alle markten thuis, dat kunnen we inderdaad wel zeggen. Heb je nog wel vrije tijd?
“Jazeker wel, dan spring ik graag op mijn motor om een stukje te toeren. Maar ik vind het werk bij de brandweer gewoon zo ontzettend mooi. Ik doe het graag. Eerder deed ik nog veel meer voor Brandweer Wijhe, waar ik vrijwilliger ben. Toen zette ik ook vaak oefeningen uit en regelde ik nog allerlei andere zaken. Dat is wel wat minder geworden omdat het gewoon niet meer te combineren was. Maar daarvoor in de plaats draai ik wel weer dag- en soms avonddiensten op beroepspost Zwolle.”
Kun je meer vertellen over jouw functies?
“Ik werk nu zo’n negen jaar bij team Vakbekwaamheid. Als uitvoerend medewerker vakbekwaamheid. houd ik mij vooral bezig met alles wat te maken heeft met oefenen op de brandweerkazernes of op andere locaties. Ik zorg ervoor dat alle oefenmaterialen op tijd op de kazernes ligt, zorg ervoor dat alles compleet is en werkt. Waar nodig repareer ik de materialen. De laatste jaren maken we grote stappen in het realistisch oefenen. Voorheen zetten we een pand vol rook en gebruikten we lichtslangen en knetterkasten om een brand na te bootsen. Die moest dan geblust worden en dan was de oefening klaar. Nu worden de oefeningen op een andere manier ingestoken, volgens de basisprincipes van brandbestrijding. Bij elke oefening hanteren we de vijf vuistregels en maken we ook gebruik van realistische oefenmaterialen. De energietransitie is een goed voorbeeld, en dan met name het blussen van brand in elektrische auto’s. Met de juiste materialen kunnen we dat heel realistisch nabootsen.”
“Ook ben ik al bijna twintig jaar brandweervrijwilliger bij Brandweer Wijhe. Daar ben ik naast manschap ook bevelvoerder en chauffeur/pompbediener. Ik haal veel motivatie uit het helpen van mens en dier in nood. Ik vind het mooi om iets voor een ander te kunnen betekenen.”
“Sinds een aantal maanden ben ik ook officier van dienst communicatie. Een erg leuke functie die ik samen met vijf andere collega’s vervul. Dit is een piketfunctie, dat betekent dat ik eens in de zes weken een week lang beschikbaar ben (24/7) voor een inzet. Ik was op zoek naar wat meer verdieping op het werk. Om eerlijk te zijn heb ik lang getwijfeld om te solliciteren op deze functie omdat ik al zo druk was, maar ik heb het uiteindelijk toch gedaan. Druk zijn was voor mij geen reden om het niet te doen. De werkzaamheden die ik in de coronaperiode oppakte, hebben uiteindelijk geleid tot de sollicitatie. In die periode sprak ik met zoveel mensen die ik anders niet sprak. Met mensen van de GGD en van team Facilitair, omdat ik teststraten inrichtte. Of weer met andere collega’s die ik hielp bij het bouwen van een opnamestudio. Dat was voor mij een bevestiging dat er nog zoveel meer was dan alleen brandweer en vakbekwaamheid. Om OvD-C te worden heb ik een opleiding gevolgd en zijn we veel aan het oefenen. Toen ik net startte liep ik mee met een ervaren OvD-C om het vak te leren. Na een aantal inzetten samen gedaan te hebben, kon ik uiteindelijk alleen op pad. Mijn eerste incident alleen was de grote brand in Raalte aan de Westdorplaan. Woordvoering en communicatieadvies geven is echt een vak en ik had eigenlijk helemaal geen weet van de crisisorganisatie die actief is bij een incident. Er is echt een heel nieuwe wereld voor me opengegaan sinds ik OvD-C ben.”
Wat heb je hiervoor gedaan?
“Voordat ik kwam werken bij team Vakbekwaamheid werkte ik als magazijnbeheerder en onderdelenverkoper. Dat heb ik zo’n tien jaar gedaan. Daarvoor was ik monteur in de landbouwmechanisatie. Dat heb ik zo’n vijftien jaar gedaan. Alle technische ervaring die ik in die functies heb opgedaan komt nu goed van pas. En het is ook handig dat ik weet waar specifiek materiaal te koop is. Voor de wat apartere onderdelen komen collega’s toch al snel bij mij uit voor het juiste inkoopadres.”
En we zagen ook dat je lid bent van het STH-team. Vertel…
“Klopt, ik ben sinds de oprichting van het STH-team Oost al lid, dat is nu zo’n zeven jaar. Ik ben begonnen als logistiek ondersteuner en na drie jaar werd ik plaatsvervangend teamleider. Dat is vergelijkbaar met de functie van een bevelvoerder. Ik solliciteerde omdat ik meer wilde betekenen voor de organisatie, mijn eigen horizon wilde verbreden en het specialistische werk trok mij aan. Dat vind ik gewoon machtig interessant. Als wij ingezet worden met het STH-team dan is er ook daadwerkelijk wat aan de hand. STH staat voor specialisme technische hulpverlening. We komen in actie bij complexe incidenten, zoals ingestorte gebouwen waarbij mogelijk nog slachtoffers onder het puin liggen of treinincidenten waarbij technische hulp nodig is. Het laatste incident waarvoor wij gealarmeerd werden was het tragische brugongeval in Lochem. Ook hebben wij ondersteuning geboden in Oldenzaal bij een ingestorte woning.”
“Om lid te worden van het STH-team moet je opgeleid worden, het is een leertraject van ongeveer zestig uur. Na het leertraject oefen je regelmatig om alle vaardigheden op peil te houden. In Nederland zijn er vijf STH-teams. Voor STH-team Oost zoeken we trouwens nog drie reddingswerkers, dus als je interesse hebt dan kun je alleen deze week nog solliciteren. STH is een specialisme, dus als je wilt solliciteren dan moet je wel minimaal manschap zijn.”
Wat wil je meegeven aan je collega’s?
“Zoek elkaar eens op en ga in gesprek met elkaar. Niet alleen over het werk maar leer elkaar echt kennen. We hebben zoveel collega’s met interessante verhalen. Kijk wat vaker om je heen. Voor jezelf zodat je ziet wat er om je heen gebeurt, maar ook naar een ander.”
Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgen we weer een andere collega!