Door naar de hoofd inhoud

Natasja: ik spreek de taal van de zorg

12 december 2024

Natasja werkt als Adviseur Risicobeheersing, projectleider van het programma Brandveilige Zorginstellingen, en vervult daarnaast een piketfunctie als HIN-GZ (Hoofd informatie geneeskundige zorg) voor GHOR IJsselland (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio).

Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volgdag Natasja’ laat Natasja zien wat haar werk inhoudt.

Dat zijn interessante rollen. Kun je vertellen wat je precies doet?

“Als adviseur risicobeheersing houd ik me bezig met het toetsen van bouwplannen, zowel voor nieuwbouw- als verbouwprojecten. Hierbij kijk ik of plannen voldoen aan de wet- en regelgeving, maar ook of er andere risico’s spelen die we kunnen voorkomen. Het gaat erom dat we niet alleen voldoen aan de regels van vandaag, maar ook vooruitkijken naar mogelijke uitdagingen in de toekomst.”

“Daarnaast ben ik projectleider van het programma Brandveilige Zorg in IJsselland. Hier draait het om kennis delen tussen zorginstellingen. Het maakt eigenlijk niet uit om welk type zorginstelling het gaat. Of het nou gaat om ouderenzorg of gehandicaptenzorg; ze lopen allemaal tegen vergelijkbare problemen aan. Onderling kunnen we erg veel van elkaar leren en daarom organiseren we kennissessies. 

We begeleiden vier zorginstellingen intensief. We doen een grondige analyse van hun panden, zowel op bouwkundig en installatietechnisch niveau als op organisatorisch gebied. Een belangrijke vraag die we stellen, is: ‘Heb je om 3 uur ‘s nachts genoeg mensen om iedereen veilig te evacueren?’ Daar hebben we een speciaal analysemodel voor. Zeker in de zorgsector zien we vaak dat bewoners minder zelfredzaam worden naarmate ze langer in een instelling wonen. Bewoners gaan dus naar verloop van tijd naar een andere zorgcategorie. Dat is heel belangrijk om mee te nemen bij het ontruimen. Zo heb je bij een bedevacuatie minimaal twee personen nodig. Terwijl in een andere categorie één ontruimer wel zes mensen onder zijn hoede kan nemen. Dat maakt evacueren extra ingewikkeld. Want wat heb je nodig op basis van de populatie en op basis van de BHV organisatie? Daar adviseren we instellingen over.”

Jarenlange ervaring in de zorg

En daarnaast ben je ook nog HIN-GZ? 

“Dat klopt. Wat het werk voor mij extra interessant maakt, is dat ik een achtergrond in de zorg heb. Ik heb 32 jaar bij Isala gewerkt. En de laatste 18 jaar heb ik me vooral bezig gehouden met BHV, brandveiligheid en crisisorganisatie. Toen ik de nieuwbouw van het ziekenhuis in Meppel had meegemaakt, voelde dat als een mooi moment om verder te kijken. Ik had toen twee keer de bouw van een nieuw ziekenhuis meegemaakt en in mijn beleving waren dat wel de hoogtepunten van mijn carrière. En dat was voor mij tevens de stip op de horizon om verder te kijken. Net toen ik besloot om verder te gaan kijken kwam de vacature voor de veiligheidsregio voorbij en dat sprak me meteen aan.”

“Ik spreek de taal van de zorg en wilde graag een piketfunctie vervullen. Ik zag het niet zitten om een repressieve functie te doen en de functie van HIN-GZ is mij op het lijf geschreven. In mijn werk ben ik een soort linking pin tussen de ‘rode’ wereld van de brandweer en de ‘witte’ wereld van de zorg. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik ‘roze’ ben. Dit maakt mijn werk bijzonder waardevol, zeker omdat ik samenwerk met de GHOR en andere partijen binnen onze projectgroep.”

Voorlichting op maat

“Een ander onderdeel van mijn werk is voorlichting geven. Dat doen we aan verschillende doelgroepen. Van studenten tot medewerkers en bewoners van zorginstellingen. Elke presentatie maken we op maat. De belangrijkste vraag is altijd; wat heeft de doelgroep nodig? Studenten in een oriëntatiejaar willen hele andere informatie horen dan studenten die beveiliging studeren. Qua inhoud stemmen we de presentatie dus altijd af. Het gaat erom wat de doelgroep nodig heeft: hoe ze brand kunnen voorkomen, wat ze moeten doen als het alarm afgaat of hoe ze risico’s kunnen herkennen. Maar ook de vorm verschilt per groep Bij ouderen doen we bijvoorbeeld een quiz in de vorm van ‘petje op, petje af’, terwijl we voor jongeren een Kahoot gebruiken. 

Voorlichtingen kun je aanvragen via Brandveilig Leven. We komen regelmatig in actie, bijvoorbeeld bij evenementen zoals een ouderenbeurs of evenementen zoals ‘Goudoud’ in Theater de Spiegel. Vaak horen mensen over ons via mond-tot-mondreclame of doordat ze ons ergens gezien hebben. Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen? Mail naar brandveiligleven@vrijsselland.nl en informeer naar de mogelijkheden.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Voor mij is dat absoluut de variatie. Geen dag is hetzelfde. Ik toets bouwplannen, werk aan projecten, geef voorlichting en ontmoet steeds nieuwe mensen. Die afwisseling houdt het interessant. Daarnaast vind ik het fijn dat ik op verschillende locaties werk, van Steenwijk tot Zwolle. Het voelt alsof ik overal collega’s heb en elke plek weer iets nieuws biedt.

Daarnaast ben ik echt verrast door wat er allemaal gebeurt bij de veiligheidsregio. De brandweer is voor veel mensen een begrip maar de veiligheidsregio is veel meer dan dat. De crisisorganisatie is voor veel mensen minder bekend maar enorm interessant. De diversiteit aan collega’s die daarbij komt kijken ook. Verder is de werksfeer binnen de veiligheidsregio erg fijn. De lijnen zijn kort, de sfeer is prettig, en je leert continu van elkaars expertise. Dat maakt dit werk voor mij zo leuk.”

Houd onze Stories in de gaten! Binnenkort volgen we weer een andere collega.