Omgekomen brandweercollega’s herdacht
Vandaag herdacht de brandweer de 98 brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s bij het nationaal monument vond in aangepaste vorm plaats. De ceremonie werd door velen op afstand digitaal bijgewoond.
‘U hebt gekozen voor een rol van toewijding, verbondenheid en opoffering’. Demissionair Minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus sprak de aanwezigen toe. ‘Een roeping om mensen te willen helpen en bij te staan in een situatie die anderen uit de weg gaan. Ik wil daarvoor mijn bewondering uitspreken. Niet alleen naar de brandweermensen zelf, maar ook naar hun familie. Want ook zij moeten toegewijd zijn. Zonder hun steun kan je als brandweerman of –vrouw niet op ieder moment van de dag alles uit je handen laten vallen en je naar het incident haasten.’ Ook spraken Lia en Wijnand van der Meer, nabestaanden van Hendrik Brouwers. Hij kwam op 20 oktober 1986 om het leven.
Ereteken
Korpsen in heel het land maakten om één uur ‘s middag het ereteken: een boog van twee waterstralen die elkaar op tien meter hoogte treffen. In onze regio kruisten onder andere de posten Bergentheim, Deventer, Genemuiden, Giethoorn, Hasselt, Kampen, Olst, Oldemarkt, Slagharen, Wesepe en Zwolle de waterstralen. De overige posten hingen de vlag halfstok.
Omgekomen collega’s op gedenkplaat
Er staan nu 98 namen op het brandweermonument waarvan twee uit onze regio voor de in 1992 omgekomen collega’s. Op zaterdag 29 mei 2021 werd de gedenkplaat van Pim van der Bruggen (Veiligheidsregio Utrecht) bijgeplaatst op het Nationaal Brandweermonument in Arnhem. Pim kwam op 21 november 2020 op 41-jarige leeftijd tijdens een brandweerinzet door een tragisch bedrijfsongeval om het leven.