Overheid en bedrijfsleven slaan handen ineen
Het internet verbindt alles met alles. Dat maakt ons kwetsbaar en geen enkel bedrijf of organisatie ontkomt aan hackers. Op donderdag 28 maart 2019 vond daarom het evenement Cyber en Crisis: What the Hack?! plaats in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle.
Een dag over cybersecurity, cybercrime en crisisbeheersing, georganiseerd door Veiligheidsregio IJsselland in samenwerking met Politie Eenheid Oost-Nederland, VNO-NCW Midden en MKB regio Zwolle. Onder leiding van dagvoorzitter en technologie-expert Danny Mekić kwamen keynote sprekers aan het woord van de Haagse Hogeschool, Unica en Wehkamp. Er werd kennis gedeeld over de vele verschijningsvormen van cybercrime, het belang van de menselijke factor in cybersecurity en de problemen die bedrijven tegenkomen als het gaat over omgaan met digitalisering van bedrijfsprocessen.
Hacken voor internetcriminelen ‘a piece of cake’
De ogen van bezoekers, ook van hen die dachten nog nooit gehackt te zijn, werden geopend. De politie demonstreerde met een live-hack hoe simpel het is voor internetcriminelen om persoonlijke informatie buit te maken via wifi-netwerken. Tijdens workshops kregen ze informatie over onder andere: hoe
een hacker denkt en te werk gaat bij het inbreken van een website, wat
essentiële stappen zijn in de eerste 48 uur na een cyberincident en welke maatregelen er genomen moeten worden om een organisatie cyberweerbaar te maken. Ze konden letterlijk in de ‘cyberwereld’ stappen door een virtual reality bril op te zetten, of een poging te wagen te ontsnappen uit de cyber escape room (door vooral geen ransomware
te betalen!). De politie gaf inzicht in hoe digitale criminaliteit nu
echt werkt en het kat-en-muis spel dat zij spelen met
internetcriminelen, en voor het bedrijfsleven waren er concrete tips om
zelf mee aan de slag te gaan.
“We hebben ontzettend veel diverse mensen bij elkaar gebracht en bewustzijn gecreëerd over een onderwerp dat voor veel mensen nog altijd voelt als een ver-van-mijn-bed-show. Door een laagdrempelige dag te organiseren, hebben we kennis uitgewisseld en laten zien dat niemand dit alleen aan kan – iets wat hopelijk leidt meer integrale samenwerking op de lange termijn!”
Coen Vaarkamp, Ruben Sinselmeijer en Milou Levink, Veiligheidsregio IJsselland (organisatie)
Startpunt voor samenwerking
De digitale dreiging is vandaag de dag zo groot en divers, dat niemand het alleen aan kan. Publieke en private sector moeten de handen ineenslaan. De conferentie What the Hack?! is het startpunt voor verdere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Want vooruitgang kunnen we alleen samen bereiken.
Tips voor cyberbeveiliging
- Inventariseer cyberrisico’s en check uw digitale veiligheid.
- Zorg dat de basis op orde is. Denk aan automatische updates, emailsecurity, firewalls, back ups en tweestapsverificatie.
- Wees bewust van de IT-contracten die uw organisatie heeft en licht deze eens goed door.
- Maak een ‘Plan-Offline’ om belangrijke digitale gegevens te bewaren bij uitval.
- Geef aandacht aan de menselijke kant; maak medewerkers bewust van cyberrisico’s en leer ze hoe het beter kan.
- Maak een stappenplan voor als u toch gehackt wordt, en beoefen dit scenario regelmatig.
- Werk samen met publieke en private partijen en deel kennis en ervaring.
Meer weten over cyber(on)veiligheid? Ga naar https://www.vrijsselland.nl/cyber/ .