Paasvuur, hoe organiseer je dit veilig?
Het aansteken van een Paasvuur is een oude traditie die in veel delen van Europa voorkomt. Zo ook in onze regio. Het ontsteken van een Paasvuur brengt een gevoel van saamhorigheid, maar brengt ook risico’s met zich mee.
Risico’s
Zo bestaat er een kans dat het vuur zich ongewild uitbreidt waardoor een natuurbrand kan ontstaat.
Ook kan een gebouw dat in de buurt staat in brand gaan en kunnen mensen gewond raken door het vuur of het inademen van rook.
Organiseer jij een Paasvuur bij jou in de buurt?
Zorg dan voor een veilig evenement, zodat er geen ongelukken gebeuren en de bezoekers van het evenement kunnen genieten. En check bij jouw gemeente of je dit evenement moet daar moet melden en aan welke voorwaarden je dan moet voldoen. Verder hebben we nog wat tips voor je:
• Rook
Denk vooraf na hoe mensen de rook kunnen ontvluchten. Hoe is de windrichting en waar kunnen de mensen het beste staan, zodat ze niet in de rook staan?
• Ontdekken van brand
Mocht er naast het Paasvuur, ongewenst op een andere plek brand uitbreken, weet dan wat je moet doen. Wijs mensen aan die de omgeving in de gaten houden en in kunnen grijpen als het misgaat. Instrueer ze wat ze moeten doen, denk hierbij aan blussen als de brand beginnend en nog niet zo groot is of aan het bellen van 112. Zorg dat ze weten welke locatie ze moeten doorgeven aan de meldkamer.
• Alarmeren en opvangen hulpdiensten
Maak afspraken wie de hulpdiensten alarmeert en wie ze opvangt. Zorg ervoor dat de wegen vrij blijven, zodat de hulpdiensten makkelijk ter plaatse kunnen komen.
• Wind
Als het hard waait, dan brengt het aansteken van een Paasvuur extra risico’s met zich mee. Het vuur kan zich makkelijker verspreiden door de harde wind en rondvliegende vonken kunnen een brand op een andere plaats veroorzaken. Steek het Paasvuur niet aan als de windkracht hoger is dan 4 Beaufort.
• Let op natuurbrandrisico
Als het langere tijd droog is, is het ontstaan op een brand door vonken groter. Steek het Paasvuur in ieder geval niet aan als fase 2 voor natuurbrand is afgegeven. Lees hier meer over de fases van natuurbranden.
Zo hou je het veilig voor iedereen en voorkom je overige branden en ongelukken!