Podcasts
Tijdens een ritje naar kantoor of een oefening of gewoon thuis op bank. Een podcast kun je overal luisteren.
‘De Kracht van Netwerken: Samen door de Crisis’ is een podcast van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. In deze podcast praten we met experts over verschillende vormen van samenwerking tussen organisaties bij crisis. Aan de hand van zeer uiteenlopende voorbeelden diepen we dit verder uit.
Wouter Holsappel (OOG) gaat samen met Thijs Faber tien jaar na Project X terug naar Haren. Op 21 september 2012 loopt een feestje van een 16-jarig meisje daar totaal uit de hand wanneer via social media duizenden jongeren zichzelf uitnodigen. We spreken ooggetuigen, experts en slachtoffers. Hoe kijken zij tien jaar later terug op die periode?
Samen Brandveilig: Een podcast door Brandweer Flevoland & Gooi en Vechtstreek. We nemen je mee in het werk van de brandweer. Podcast 3 gaat over brandonderzoek.
In “Ambulance – De Podcast” neemt ambulanceverpleegkundige Ivo van Asperen je mee in de wereld van de ambulancediensten. Iedere aflevering gaat hij in gesprek met verschillende gasten over onderwerpen rondom de pre-hospitale ambulancezorg.
In de podcasts en vlogs van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord nemen de centralisten je mee de meldkamer in en geven zij een kijkje in hun werk. Hoe ziet de meldkamer er van binnen uit, wat gebeurt daar allemaal en wat houdt de functie van meldkamercentralist eigenlijk in?
Het vormen van een beeld over de situatie is essentieel voor het nemen van besluiten ten tijde van een incident, crisis of ramp, maar in de praktijk ook al snel een complexe puzzel. Want, hoe breng je beschikbare informatie überhaubt bij elkaar? En hoe kom je vervolgens tot een gedeeld beeld van de situatie voor alle betrokken partijen? Netcentrisch werken is een werkwijze die juist dit proces ondersteunt.
Een gesprek met Herman Wiersema en Robin Middel, coördinatoren en woordvoerders bij het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie Covid-19. Het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC) is het actiecentrum van de Rijksoverheid. Ieder departement heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, maar zorgt via het NKC ook voor één boodschap namens de Rijksoverheid.
In september 2020 werd de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) getroffen door een aanval met ransomware. Het Instituut Fysieke Veiligheid evalueerde de aanval. Wat is er geleerd, wat moet anders en welke lessen kunnen worden gedeeld? Diemer Kransen (VNOG) en Laurens van der Varst (IFV) gaan hierover in gesprek tijdens de 7e aflevering van “Let’s talk about hacks”.
Een zoektocht naar communicatie in buitengewone omstandigheden: crisiscommunicatie. Wat maakt crisiscommunicatie zo buitengewoon? Of is het toch gewoon communicatie? Dianne Deurloo en Roy Johannink gaan hierover in gesprek met verschillende collega’s uit het werkveld.
Elke week gaat BNR Techniektour op pad door Nederland om te kijken welke impact techniek heeft op onze samenleving en hoe techniek bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen.
Onderweg naar een woningbrand in Marknesse in augustus van dit jaar voorkomt de brandweerchauffeur ternauwernood een aanrijding met een landbouwvoertuig. In een gesprek met chauffeur Pascal Remijnse en Klaas Pit, rij-instructeur bij BOGO, praten we verder over deze situatie en over de toegepaste rij-techniek
Wat onderzoekt de Onderzoeksraad? En hoe verloopt een onderzoek? Het is te horen in de podcasts van voorzitter Jeroen Dijsselbloem
In de Berenschot Veiligheidspodcast word je bijgepraat over actuele onderwerpen in het veiligheids- en crisisdomein. Wat valt op in de actualiteit op het gebied van veiligheid en crisis?
In de podcastserie ‘Hack van de dam’ draait alles om het verhogen van de digitale weerbaarheid en veiligheid van organisaties. Die thema’s belichten we vanuit meerdere perspectieven (IT, werkwijze en gedrag) en hebben als doel om te informeren, te inspireren en het security bewustzijn te verhogen.
In de IFV podcastserie ‘werelden verbinden’ hoor je hoe we steeds meer te maken krijgen met nieuwe typen crises bijvoorbeeld door klimaatverandering of digitale dreiging. Samenwerken met de veiligheidsregio’s en de crisispartners in het veld is hard nodig om hoofd te bieden aan deze nieuwe typen crises.
De Crisispodcast: Een podcast voor iedereen die zich verder wil verdiepen in crisismanagement en crisiscommunicatie. Met casussen en experts uit binnen- en buitenland. Zodat we allemaal van elkaar kunnen blijven leren. Gepresenteerd door Tom Compaijen.
Met militaire precisie, Nationale Inzet tijdens Corona: Steun verlenen aan civiele autoriteiten in tijden van rampen en crisis is één van de drie hoofdtaken van de Koninklijke Landmacht. Daarom wordt Defensie in ieder van de 25 veiligheidsregio’s vertegenwoordigd door de Regionaal Militair Operationeel Adviseur. Bij de veiligheidsregio Flevoland is dit Majoor Erwin Brouwers. Hij blikt terug op Corona en hoe militairen een levensreddende bijdrage leverden in de medische sector.
‘Never waste a good crisis’: een podcast van het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In drie afleveringen kijken we naar de meest spraakmakende crises binnen de beleidsterreinen van Infrastructuur en Waterstaat.