Rode Kruis: waardevolle (vrijwillige) hulp
Het Rode Kruis is op verschillende terreinen actief met ruim 250 vrijwilligers in onze regio. De samenwerking met Veiligheidsregio IJsselland wordt steeds hechter. Zowel in de voorbereiding op als tijdens evenementen en incidenten weten we elkaar te vinden.
Gerard Marsman is coördinator hulpverlening in IJsselland. Hij stemt met diverse collega’s in onze organisatie af: “Ik ben de gesprekspartner op beleidsniveau met collega’s van de veiligheidsregio. Voor het Veiligheidsbureau over Bevolkingszorg, het noodhulpteam via de GHOR en met de multiwerkgroep evenementen. We zorgen dat we samen oefenen en dat de convenanten op orde zijn. Zo hebben we een contract voor de vluchtelingenopvang zodat we ingezet kunnen worden in alle gemeenten in de regio. Als er dan hulp nodig is, informeer ik de hoofden van het noodhulpteam, Bevolkingszorg of de lokale Rode Kruis locatie. Zij zorgen ervoor dat de vrijwilligers vanuit een gemeente ingezet worden.”
Noodhulpteam
Bij een ramp of crisis staat het Noodhulpteam (NHT), samen met het ambulancepersoneel en andere medische professionals, klaar om hulp te bieden aan getroffenen. Het team zorgt voor het inrichten van de verzorglocatie, het opvangen van lichtgewonde slachtoffers en voor eerste eerstehulphandelingen. Het ambulancepersoneel heeft daardoor de handen vrij voor de zwaargewonde patiënten.
Waardevolle contacten
Oefeningen doet het Rode Kruis het liefst zoveel als mogelijk samen, bijvoorbeeld op 16 april in Heino met de brandweer. “Hiervoor werden we gevraagd door de brandweer. Er werd een ontruiming geoefend waarbij slachtoffers aan ons werden overgedragen. Het blijft dan nuttig om elkaar en elkaars processen goed te leren kennen. Tijdens een incident met veel slachtoffers worden we standaard gealarmeerd door de meldkamer, maar een officier van dienst geneeskundig of Bevolkingszorg kan ons ook oproepen. Het noodhulpteam is er voor slachtoffers, team Bevolkingszorg bijvoorbeeld voor de opvang van vluchtelingen. In de IJsselhallen hadden we daarvoor een mooie samenwerking met veiligheidsregio en defensie en zaten we ook al vroeg aan tafel bij het regionaal operationeel team. In een nacht werden er 200 veldbedden opgezet en later stapelbedden. We zijn goed in beeld in IJsselland en dat is waardevol.”
Samenwerken met hulpdiensten
Gemiddeld heeft een gemeente vijftien tot twintig vrijwilligers. Het verschilt per persoon of zij alle diploma’s hebben of bijvoorbeeld alleen om een EHBO-post te bezetten. Gerard vertelt: “Iedereen kan vrijwilliger worden bij het Rode Kruis. Voor bepaalde functies is fysiek fit zijn een voorwaarde en kijken we welke functie bij iemand past. Zo hebben we bijvoorbeeld ook onze eigen verbindingsdienst, een soort mini-meldkamer met centralisten. Zo werken we bijvoorbeeld tijdens de Zwolse halve marathon met onze eigen portofoons. Bij grote evenementen werken we ook samen met GHOR. Bij kleinere evenementen bellen we 112 voor hulp en werken we samen met de gealarmeerde ambulance.”