SOS toegang voor brandweer
Niet meer wachten op een sleutelhouder én sneller toegang. Het resultaat van SOS toegang, een initiatief van ambulance IJsselland. Na een pilot van bijna twee jaar, is SOS toegang ook op IJssellandse brandweervoertuigen een feit. IJsselland is de eerste regio waar ook de brandweer is aangesloten bij SOS toegang.
Afgelopen jaar werd het systeem ingebouwd in bijna alle uitrukvoertuigen van de brandweer. Het systeem zorgt ervoor dat hulpverleners sneller toegang krijgen bij afsluitingen zoals slagbomen en toegangshekken. Dick Postma, medewerker Operationele Voorbereiding bij Veiligheidsregio IJsselland, vertelt hoe het werkt: “Via het navigatiescherm van de mobiele data terminal (MDT) of een handzender in de auto kan een chauffeur SOS toegang activeren, zodat hij direct toegang krijgt.”
“Een bijkomend voordeel is dat we ook inzicht krijgen in de plattegronden deelnemende locaties. Dat kunnen we verwerken in ons eigen kaartmateriaal. Zodat collega’s bij een uitruk naar bijvoorbeeld een vakantiepark precies weten waar welke huisjes staan.”
Dick Postma en Rudy Boering, projectleiders SOS-toegang Veiligheidsregio IJsselland
Primeur
IJsselland is de eerste regio waar ook de brandweer is aangesloten bij SOS-toegang. Een aantal regio’s gaat het voorbeeld volgen en ook met het systeem werken. In totaal zijn er in Nederland al 1.315 locaties aangesloten bij SOS toegang, van pollers tot een calamiteitendoorsteek (cado) op de snelweg. In onze regio gaat het om 150 locaties én daar komen er steeds meer bij. Voorbeelden van aangesloten gebruikers zijn: campings, bungalowparken, bedrijven met elektrische hekken, instellingen met slagbomen en slagbomen.
IJssellands initiatief
SOS toegang is een idee van Ambulance IJsselland en wordt uitgevoerd door Stichting SOS toegang. De stichting coördineert de uitrol van SOS toegang in Nederland. Het algemene doel van de stichting is het bevorderen van snelle dienstverlening aan slachtoffers met acute gezondheidsproblemen, die zich bevinden op terreinen die moeilijk of niet toegankelijk zijn voor hulpdiensten. Meer weten? Ga naar www.sostoegang.nl.