Veilige decembermaand
Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in woning en melden bijna 10.000 mensen zich met brandwonden bij de spoedeisende hulp. Want december is ook een maand van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij het gourmetten of vuurwerkongelukken. Sta daarom ook dit jaar weer even stil bij de veiligheidsrisco’s, zodat jij kunt genieten van een gezellig en veilig feest.
Kerstverlichting & kerstdiner
Zorg met kerstversiering voor moeilijk brandbare versiering en gebruik tijdens de feestdagen een kunstkerstboom. Een kunstkerstboom is namelijk brandveiliger dan een echte kerstboom. Het is ook belangrijk dat de boom stevig staat en niet op korte afstand van een nooduitgang. Let er ook op dat je een kerstboom koopt die niet te groot is voor de kamer en gebruik geen natuurlijk dennengroen als kerstversiering. Met gourmetten of fonduen is het belangrijk dat het stel op een onderblad staat dat niet brandbaar is en bij voorkeur ook geen opstaande randen heeft. Let ook op het gevaar van losse kledingstukken bij open vuur.
Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?
Hieronder een aantal tips voor het veilig versieren van je huis:
-
Goede versiering is moeilijk ontvlambaar. Het KEMA-keurmerk geeft aan dat de versiering brandveilig is. Bij twijfel kun je de versiering beter niet aanschaffen.
-
Hang versieringen zo op dat niemand er tegenaan kan lopen.
-
Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden.
-
Hang versieringen op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden.
-
Controleer voor gebruik of de bedrading onbeschadigd is.
-
Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen;
Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape vast. -
Rol kabelhaspels bij gebruik altijd helemaal af, koppel geen verlengsnoeren aan elkaar.
-
Plaats verlichting die warm wordt nooit in de buurt van licht ontvlambare materialen.
-
Schakel de verlichting altijd uit wanneer je weggaat of gaat slapen.
Wie is de BOCK (Bewust Oplettende CarbidKnaller)?
Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Maar wil je het gezellig houden? Schiet dan vooral veilig en zorg dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van dé vijf tips voor veilig carbidschieten!
Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig carbid kunnen schieten. Alle informatie over de BOCK-campagne vind je op www.wieisdebock.nl.
De vijf BOCK-tips!
- Bereid je goed voor – informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
- Bescherm jezelf – gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
- Zorg voor EHBO – zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.
- Gebruik goed materiaal – gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van met een melkbus deksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten.
- Ontsteek het carbid veilig – ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op een bus zitten en zorg dat het publiek op veilige afstand staat.
Vuurwerk
Sinds 2 januari 2022 gelden de gebruikelijke vuurwerkregels weer. Maar niet al het vuurwerk mag nog zomaar door consumenten worden afgestoken. Zo is het afsteken van een Chinese rol verboden, net als bepaald knalvuurwerk, zoals rotjes. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is wel toegestaan. Dit is vuurwerk dat het hele jaar vanaf 12 jaar mag worden gebruikt. Ook hiermee gebeuren ongelukken. Zo kunnen sterretjes bijvoorbeeld ernstige brandwonden veroorzaken.
Met behulp van de tips van 4vuurwerkveilig kun je je goed voorbereiden om ongelukken te voorkomen.