Joshua: voorbereiden op het onbekende
Joshua werkt als adviseur crisisbeheersing, hoofd informatie crisiscommunicatie (HIN-c) en is momenteel bezig met een opleiding voor de piketfunctie als informatiemanager CoPI (Commando Plaats Incident).
Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volgdag Joshua’, laat Joshua zien wat zijn werk inhoudt.
Ondanks dat je nog niet zo lang bij Veiligheidsregio IJsselland werkt, heb je voor veel collega’s toch een bekend gezicht. Kun je eens vertellen hoe dat zit?
“Dat klopt inderdaad! Na mijn bachelor informatiekunde volgde ik ook de master bestuurskunde. Ik koos bewust voor deze master, omdat ik binnen deze opleiding de specialisatie ‘veiligheid’ kon volgen. Veiligheid heeft altijd mijn interesse gehad, dus deze specialisatie paste mij goed. De studie ging mij goed af, op de scriptie na. Die haalde ik niet in één keer waardoor er een tussenjaar ontstond. De extra tijd die ik daardoor kreeg wilde ik goed besteden, dus besloot ik met Veiligheidsregio IJsselland contact te leggen. Gelukkig werd ik met open armen ontvangen en vond ik hier een leerzame werkervaringsplek. Ik kreeg de opdracht om de informatiebeveiliging binnen de organisatie onder de loep te nemen. Hierdoor leerde ik de organisatie, maar ook de mensen die hier werken goed kennen.
Nu, een aantal jaar later, ben ik na het afronden van mijn studie opnieuw hier terecht gekomen en ben ik begonnen bij het veiligheidsbureau als adviseur crisisbeheersing. Het valt mij op dat er veel mensen binnen onze organisatie werken die hier via een stage of traineeship binnengekomen zijn. Je krijgt hier echt de kans om jezelf te ontwikkelen en te ontdekken wie jij (als professional) bent. En het kan maar zo zijn dat die zoektocht uiteindelijk resulteert in een vaste functie.”
Snel schakelen
Waar richt jij je als adviseur crisisbeheersing vooral op?
“Mijn werk is heel afwisselend. Zo houd ik mij bezig met het opleiden, trainen en oefenen van onze crisisfunctionarissen binnen bevolkingszorg en crisiscommunicatie. Ik zorg er dus voor dat de functionarissen de juiste opleidingen en trainingen ontvangen en voldoende kunnen oefenen. Daarnaast richt ik mij ook op multidisciplinaire planvorming. Het is onder andere mijn taak om ervoor te zorgen dat crisisfunctionarissen beschikken over relevante informatie over procedures en protocollen tijdens een incident of crisis. Stel, er is stroomuitval in een deel van onze regio. Wat doen we dan? Welke netbeheerders hebben we in onze regio? En met welke partners moeten we als eerst contact opnemen? Welke gevaren bestaan er als er geen stroom beschikbaar is? De antwoorden op dit soort vragen kunnen we van tevoren al verzamelen waardoor we dit tijdens een incident of crisis niet meer hoeven te doen. Zo kunnen we snel schakelen en onze energie steken in de dingen die tijdens een incident écht onze aandacht nodig hebben. We maken allerlei plannen en we denken verschillende scenario’s uit voor het geval dat er iets ergs gebeurt. Het is wel een apart idee, we bereiden ons constant voor op noodsituaties die nu nog niet aan de hand zijn. Maar áls er wat gebeurt, dan zijn we wel blij dat we hierover hebben nagedacht en dat er een plan ligt.”
Dynamisch werk
Tijdens jouw volgdag zien we ook dat je een piketfunctie hebt. Hoe is het om elk moment opgepiept te kunnen worden?
“Het idee dat je elk moment kan worden opgepiept, was vooral in het begin best spannend. Je weet nooit wanneer de pieper gaat, maar als die afgaat dan moet je gefocust zijn. Dat geeft wel veel dynamiek aan mijn werk. Als HIN-c is het mijn taak om te analyseren wat er online over het incident wordt gezegd. Denk bijvoorbeeld over het nieuws dat naar buiten wordt gebracht, of vragen en reacties van mensen op social media. Al deze informatie kan ons helpen met de communicatie over het incident. Dit doe ik allemaal via mijn laptop, dus ik hoef niet naar het incident toe wanneer de pieper gaat.
Op dit moment volg ik ook de opleiding tot Informatiemanager CoPI (IM CoPI). Dit is ook een piketfunctie waarbij je informatie verzamelt en analyseert, maar in tegenstelling tot de piketfunctie van HIN-c moet je als IM CoPI wél naar het incident toe. Als informatiemanager verzamel ik dan informatie die kan helpen bij de besluitvorming binnen het CoPI, het team dat de operationele leiding heeft op de plaats van een incident en die ervoor zorgt dat de verschillende hulpdiensten gecoördineerd met elkaar samenwerken. Ik denk dat het erg leerzaam is om zelf onderdeel te zijn van de incidentbestrijding tijdens noodsituaties. Binnen mijn koude functie maak ik natuurlijk plannen voor dit soort noodsituaties, maar om straks zélf onderdeel van het plan te zijn lijkt me erg bijzonder.”
Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort volgt er weer een andere collega.