Door naar de hoofd inhoud

Wat als de stroom uitvalt?

9 mei 2022

Stroomuitval leidt tot ongemakken die groter worden als de storing langer duurt. Bij een grote stroomstoring zitten duizenden huishoudens tegelijk zonder elektriciteit. Ook de verwarming en het water kunnen uitvallen.

Stroomuitval leidt vaak tot computerstoringen. De gevolgen zijn ingrijpend, omdat veel sectoren afhankelijk zijn van ICT. Communicatieverbindingen vallen weg, betalingsverkeer is onmogelijk en bedrijven en dienstverleners zijn onthand. Een plaatselijke storing veroorzaakt al snel een kettingreactie.

Bellen bij stroomuitval

Stroomuitval ontregelt ook het telefoonverkeer. Zendmasten kunnen uitvallen en mobiel bellen is vaak onmogelijk. Alarmnummer 112 blijft bij een stroomstoring bijna altijd bereikbaar, dankzij een noodnet. Maar het is niet uit te sluiten dat 112 ook niet te bereiken is. Meer informatie kun je vinden op de website van Rijksoverheid.

Informatie

De overheid wil je snel en zo goed mogelijk informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, de calamiteitenzender RTV Oost en via de website van je gemeente. Raadpleeg bij korte storingen de website van jouw nutsbedrijf. Wanneer een storing groter is of langer duurt, komen hulpdiensten in actie. Maar ook zij kunnen getroffen worden door de storing, doordat bijvoorbeeld telefoon- en andere verbindingen uitvallen. Hun eerste zorg is dan om zo goed mogelijk bereikbaar te blijven en de belangrijkste spoedeisende hulp aan inwoners te bieden.

Weten wat je kunt doen om je voor te bereiden of wat je moet doen tijdens een storing? Ga naar www.vrijsselland.nl/veilig-leven/wat-te-doen-bij-stroomuitval/