Ruben: werken met een rood hart
Ruben is specialist risicobeheersing, manschap in Deventer en zit bijna tien jaar bij de vrijwillige brandweer in Almelo.
Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volgdag Ruben’, laat Ruben zien wat zijn werk inhoudt.
Jouw week zag er afwisselend uit! Hoe is de combinatie tussen specialist risicobeheersing en manschap ontstaan? “Daarvoor moeten we even terug in de tijd. Tijdens mijn opleiding Bouwkunde heb ik de avondopleiding voor manschap gevolgd, waarna ik aan de slag ging als manschap in Almelo. Tot op de dag van vandaag ben ik nog actief als vrijwilliger in Almelo waar ik dit jaar mijn tienjarig jubileum zal vieren. Naast mijn werk als manschap werkte ik in de commerciële wereld. Dit werk was leuk, maar al snel kwam ik erachter dat mijn echte passie bij de brandweer lag en dat ik écht een rood hart heb. Mijn vader, oom en opa hebben allemaal op een moment in hun leven bij de brandweer gewerkt. Mijn vader is nog steeds actief als vrijwilliger. De liefde voor het vak heb ik dus van jongs af aan al meegekregen. Ik zag de vacature voor specialist risicobeheersing voorbijkomen en heb daarop gereageerd. Na een gesprek ben ik aangenomen.
Adviseren over brandveiligheid
Wat houdt jouw werk als specialist risicobeheersing in?
“Als specialist risicobeheersing houd ik mij voornamelijk bezig met de brandveiligheid van nieuwe en bestaande gebouwen. Zo geef ik bijvoorbeeld advies over de brandveiligheid bij gebouwen wanneer er een aanvraag voor nieuwbouw binnenkomt bij de gemeente. Het is namelijk belangrijk dat een nieuw gebouw aan alle brandveiligheidseisen voldoet. Daarbij kijken we naar verschillende onderdelen: zijn de ruimtes van het gebouw goed te bereiken voor de brandweer of komen we ruimtes tegen die een probleem opleveren wanneer er brand ontstaat en de brandweer moet komen blussen? Ook kijken naar de aanwezigheid van rookmelders, brandscheidingen en mogelijke vluchtroutes.”
Afwisseling maakt het werk interessant
Je bent ook manschap in Deventer. Hoe ervaar je de combinatie van die twee functies?
“Dat klopt. Het werk als manschap is voor mij een nevenfunctie. Dit houdt in dat ik gemiddeld één á twee keer in de week een dagdienst meedraai met de ploeg in Deventer. Ik vind het mooi om naast mijn functie als specialist risicobeheersing ook zelf in het veld actief te zijn. Het is de afwisseling die mijn werk zo interessant maakt. De ene dag sta ik bij een incident en de andere dag heb ik een overleg over de brandveiligheid van een gebouw. Dat maakt het erg leerzaam. Als manschap ervaar ik namelijk zelf hoe er in de praktijk wordt omgegaan met brandveiligheid en waar de risico’s zitten. De kennis die ik opdoe in mijn werk als specialist helpt mij in mijn werk als manschap. En andersom.
Het werk als manschap maakt mij ook een betere specialist risicobeheersing. Een groot deel van mijn werk bestaat uit het voeren van gesprekken over potentiële risico’s. In deze gesprekken noem ik regelmatig voorbeelden die ik zelf in de praktijk heb gezien of heb meegemaakt. Zo maak ik de risico’s beeldend voor mensen en begrijpen ze beter waarom brandveiligheid zo belangrijk is.
De werksfeer is ook een groot onderdeel van mijn werkplezier. Ik werk samen met leuke collega’s binnen de verschillende functies en het is mooi om onderling met elkaar samen te werken. We zijn serieus op de momenten dat het nodig is, maar we kunnen ook enorm veel lachen met elkaar.”
Bewustwording van de risico’s
Wat doe je als de brandveiligheid van een gebouw na een inspectie niet op orde blijkt te zijn?
“Het komt soms voor dat we een melding krijgen over een gebouw dat misschien niet aan de veiligheidseisen voldoet. Wij komen dan langs en gaan in gesprek met de eigenaar. Als het gebouw niet aan de juiste eisen voldoet, geven we de pandeigenaar ongeveer zes tot acht weken de tijd om de boel in orde te maken. Gelukkig zien de meeste pandeigenaren zelf ook de potentiële risico’s en treffen ze na ons bezoek de nodige maatregelen. Het ontstaan van brand kan namelijk naast de schade ook meer gevolgen hebben. Je kunt namelijk later ook gedoe krijgen met de verzekering en dat wil je natuurlijk ook voorkomen. Mochten er na acht weken geen maatregelen zijn getroffen dan nemen wij contact op met de gemeente. Die zullen vervolgens hierop handhaven en een dwangsom opleggen. Gelukkig komt dat niet vaak voor.”
Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort volgt er weer een andere collega!